hamburger-icon

Kliker.info

Podmetnut požar u džamiji u Višićima kod Čapljine

Podmetnut požar u džamiji u Višićima kod Čapljine

11 Februara
14:07 2009

ImagePožar, koji je nešto iza ponoći, u noći između utorka i srijede, izbio u džamiji u povratničkom naselju Višići, u općini Čapljina, na krajnjem jugu BiH, najvjerovatnije je podmetnut, saznaje RTM iz izvora bliskih Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK). Ovo je – kako se saznaje na mjestu događaja – već četvrti atak na ovaj vjerski objekat otkako je obnovljen i svečano otvoren 2007. godine, u prisustvu člana Predsjedništva BiH, Harisa Silajdžića. Ova džamija, inače, obnovljena je sredstvima mještana, koji su se vratili, ali i onih koji su trenutno rasuti širom svijeta. Uviđaj su, kako smo mogli vidjeti na mjestu događaja, izvršili pripadnici policije, dežurni tužitelj, a prisustvovali su i predstavnici Policijske misije Evropske unije (EUPM) u BiH. Natko Bitanga, povratnik u Višiće i vijećnik u Općinskom vijeću (OV) Čapljina, potvrdio je da su mještani negdje iza ponoći prijavili požar u džamiji.

„Prije završetka istrage, teško je bilo šta reći, ali je činjenica da se to desilo upravo u momentu kada su hrvatsko-bošnjački odnosi u Općini Čapljina bili u uzlaznoj putanji", rekao je Bitanga za RTM-portal. On je dodao kako je prema prvim procjenama, šteta na džamiji procijenjena na oko 5.000 KM, s obzirom na to da je jedna prostorija potpuno izgorjela, te da je u požaru nastradala i oprema za opremanje mejita (mrtvaca). „Ovo što je urađeno i šta će se uraditi, mene nije iznenadilo, s obzirom na to da živimo u jednoj državi u kojoj nema zakona, gdje kriminalci i ubice jednostavno se šeću, ne odgovaraju i ovo, jednostavno je urađeno! Ljudima koji su se vratili ovdje to neće predstavljati ništa, mi ćemo i dalje živjeti ovdje, obnovit ćemo to. Ljudi, koji su se vratili ovdje, kod njih i dalje postoji nada u suživot, vjeruju u povjerenje među ljudima, jer do sada nije bilo nekih incidenata, ali sigurno je, u ovakvoj državi bez zakona, bez odgovornosti, ovo ništa nije iznenađenje", rekao je za RTM glavni imam Islamske zajednice u Čapljini, Džemal ef. Gadara.

Nakon uvida u stanje na licu mjesta inspektor protupožarne zaštite mišljenja je da je uzrok nastanka požara otvoreni plamen, što potkrepljuje sumnju da je u pitanju namjerno podmetanje požara. Uprava policije MUP-a HNK preduzima sve mjere i radnje u saradnji sa nadležnim tužilaštvom u cilju pronalaska izvršioca ovog necivilizacijskog čina, saopćeno je iz MUP-a HNK.  (Kliker.info-RTM)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku