hamburger-icon

Kliker.info

Počelo suđenje za zločine u logoru Gabela: “Nemoj ga tu ubiti, goni ga negdje pa ga ubij”

Počelo suđenje za zločine u logoru Gabela: “Nemoj ga tu ubiti, goni ga negdje pa ga ubij”

04 Septembra
22:31 2006

„Nemoj ga tu ubiti, goni ga negdje pa ga ubij“, prenio je Vijeæu Èolakoviæ rijeèi koje je navodno Nikola Andrun 30. septembra 1993.  uputio Marinku Mariæu u krugu logora „Gabela“ u opæini Èapljina, nakon što su Andrun, Marinko Mariæ i Almir Kudra, zvani Hogar, pretukli Mirzu Èolakoviæa do besvijesti.  Mirza Èolakoviæ dospio je u „Gabelu“ 28. septembar 1993.

Prethodno su ga 2. jula iste godine uhapsili pripadnici  HVO-a i odveli u logor „Dretelj“. U „Gabeli“ je s oko 350-400 ljudi smješten u hangar IV, površine oko 300 metara kvadratnih. Sljedeæi dan je prozvan da izaðe iz hangara.

Mariæ i „Hogar“ odvezli su ga do „uprave“ u krugu logora. Doèekao ih je Nikola Andrun, prvi èovjek do upravnika „Gabele“, kako je kazao Èolakoviæ.  Ulazeæi u „upravu“, dobio je od Mariæa jak udarac u stomak, nakon što mu je odgovorio da je bio pripadnik Armije RBiH. Andrun ga je upitao gdje je dosad bio. Ispitivan je o svojim prijateljima, novcu, vozilima. Kad god „nisu bili zadovoljni njegovim odgovorima“, tukli su ga i rukama, i nogama, obarajuæi ga na pod. Kad nije mogao ustajati, podizali su ga i ponovno tukli. Maltretiranje i premlaæivanje su eskalirali kada je, prema njegovim rijeèima, Andrun izvukao iz ladice duži crni kaiš s dvjema sponama i nabacio mu ga na vrat.  Mariæ, „Hogar“ i Andrun su se popeli na sto ili stolice te ga dizali uzrak dok ga je omèa stezala. Nakon što je izgubio svijest, Mariæ i „Hogar“ su ga podigli na noge i odveli u susjednu prostoriju. Previli su ga preko umivaonika, a glavu mu zabacili unazad.  „Nikola mi je stavio neki ruènik ili krpu preko oèiju. Otvorili su èesmu i voda je poèela da mi, preko krpe, ulazi u nosnicu i pluæa. Ispoèetka sam podnosio, a onda sam se poèeo trzati. Izgubio sam svijest“, rijeèi su ovog svjedoka na današnjem saslušanju.

 

Tortura nad Mirzom Èolakoviæem završena je njegovim izvoðenjem iz zgrade „uprave“. Pod ruku su ga izveli Mariæ i Kudra, dok je Andrun Mariæu dovikivao, sa stubišta, da „goni“ Èolakoviæa i ubije ga.  Taj dan Mirza Èolakoviæ je završio u „samici“, uz Mariæevo upozorenje da nikome ne smije reæi šta mu se dogodilo. U „samici“ je zatekao oko 40 zatoèenika, uglednih Bošnjaka, intelektualaca, pripadnika Armije RBiH i èlanova Opæinskog odbora SDA Èapljina. Danas, nakon svega, Mirza Èolakoviæ ima medicinsku dokumentaciju o narušenom fizièkom i mentalnom zdravlju.
„Da se ni mom, ni Nikolinom djetetu ne dogodi ono što se meni dogodilo. Eto Boga, eto suda i neka oni odrede po pravdi“, rekao je Mirza Èolakoviæ nakon što je u sudnici prepoznao optuženog Nikolu Andruna.  Meðu predviðenim svjedocima za današnje saslušanje bio je i Alija Šuta. On je Sud BiH izvijestio o nemoguænosti da svjedoèi, jer je prije dva mjeseca doživio prometnu nezgodu.   Tužiteljica Vesna Tanèica upoznala je sudsko vijeæe kojim predsjedava Dragomir Vukoje da je isti svjedok 23. maja ove godine kontaktirao  sa Sudom i kazao da ne želi svjedoèiti u ovom kaznenom predmetu. Napomenula je da se, prema njenoj ocjeni, iz dostavljene medicinske dokumentacije Alije Šute, jednog od kljuènih svjedoka, ne može zakljuèiti kako je rijeè o povredama koje bi sprjeèavale njegov dolazak na saslušanje.  Tužiteljica je upoznala danas sudsko vijeæe i o tome da je od odreðenih svjedoka upoznata kako otac i branitelj optuženog vrše pritisak na svjedoke, potkupljujuæi ih da ne svjedoèe.  Nakon što je branitelj Hamdo Kulenoviæ negirao te tužiteljicine tvrdnje i zatražio da se provjere, Sud je zabranio da se bez sudske dozvole obavlja bilo kakav kontakt sa svjedocima te najavio da æe svjedok Alija Šuta biti ipak saslušan, nakon što prouèi njegovu medicinsku dokumentaciju.

Nikola (Drago) Andrun roðen je 22. novembra 1957. godine u Domanoviæima, opæina Èapljina. On je, prema navodima optužnice, u drugoj polovini 1993. godine, u vrijeme sukoba izmeðu Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Hrvatskog vijeæa obrane (HVO), u svojstvu zamjenika upravnika logora „Gabela“ (opæina Èapljina) postupao suprotno ženevskim konvencijama. U optužnici stoji da je tukao i muèio zatvorenike te nazoèio veæem broju zlostavljanja zatoèenika ili sudjelovao u tome.  Njegovo ime se veže i za odvoðenje trojice zatoèenika iz hangara, èija tijela su ekshumirana nakon rata. Nikola Andrun se tereti i da je u kolovozu i rujnu 1993.  s upravnikom logora „Gabela“ sklonio grupu zatoèenih Bošnjaka u logor „Silos“ kod Èapljine radi sprjeèavanja radnika Meðunarodnog komiteta Crvenog križa da ih evidentiraju.   Nikola Andrun je u pritvoru od 30. novembra  2005. godine.  Glavni pretres u ovom predmetu poèeo je 22. maja. U svojstvu svjedoka optužbe bit æe saslušana 23 zatoèenika logora „Gabela“ i izvršen uvid u 95 materijalnih dokaza. Najavljeno je saslušanje 19 svjedoka obrane i iznošenje nekoliko materijalnih dokaza. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku