hamburger-icon

Kliker.info

‘Pljačka stoljeća’ : Dobavljači traže policijsku istragu slovenskog trgovinskog lanca Tuš

‘Pljačka stoljeća’ : Dobavljači traže policijsku istragu slovenskog trgovinskog lanca Tuš

03 Novembra
15:41 2014

tus11U Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) Bosne i Hercegovine je održan radni sastanak bh. privrednika-dobavljača slovenskog trgovačkog lanca Tuš zbog definiranja stanja oštećenih dobavljača koji su poslovali sa tom kompanijom.Sastanak je organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH na inicijativu grupacije Udruženja prijevoznika, proizvođača, uslužnih djelatnika i trgovaca koji su bili dobavljači trgovačkog lanca Tuš, a koji je zatvorio sve svoje poslovnice u BiH. Današnjem sastanku prisustvovalo je skoro 100 poduzetnika koji, kako su naveli, imaju potraživanja od kompanija Tuš d.o.o i Tuš Trade, prenosi Anadolija.

“Nakon rasprava smo donijeli niz mjera. Tražićemo listu: pregled potraživanja obaveza Tuš d.o.o i Tuš Trade. Uputit ćemo zahtjev za ispitivanje njihovog poslovanja Upravi za indirektno oporezivanje BiH, poreznim upravama, inspekcijama na svim nivoima, policiji kao i Odjelu za organizovani kriminal Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)”, istakao je Bruno Bojić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.On je naveo kako je krivični postupak već pokrenut protiv Mirka Tuša, Milana Mlinara, Branka Cokara odnosno firmi Tuš Holdinga, Tuš d.o.o i Tuš Trade.Također je naveo kako je zaključak današnjeg sastanka i davanje saglasnosti advokatu Senadu Biliću, koji će u ime svih oštećenih dopuniti krivičnu prijavu i procesuirati sa hitnim mjerama zabrane raspolaganja nekretninama koja su u vlasništvu navedenih lica.

‘Pljačka stoljeća’

Pored toga, dostavit će zahtjevi i drugim institucijama da djeluju i reagiraju u skladu sa svojim nadležnostima.Među njima su i Vlada FBiH, ambasada Republike Slovenije u BiH, kao i Vlada Republike Slovenije i druge institucije.”Ovdje su sve pretpostavke da je smišljen i organiziran kriminal koji želi uništiti bh. proizvođače. Uvjeravam vas da ćemo im stati ukraj”, zaključio je Bojić.Nedim Kalamujić, direktor kompanije INTERCAMP d.o.o Sarajevo i predstavnik oštećenih kompanija, kazao je kako je rješenje naplaćivanje potraživanja.

“Ovdje se ne radi o objektivnoj okolnosti kompanija koje posluju. Radi se o smišljenoj prevari i u tom smislu je hitna inicijativa prema tužilaštvu”, kazao je Kalamujić.On je naveo kako lista oštećenih dobavljača još nije zaključena jer se svakim danom prijavljuju nove oštećene kompanije koje su poslovale sa kompanijom Tuš.”Dimenzija problema je veća. Radi se o firmama koje vrlo značajno doprinose i zapošljavaju jako puno ljudi. Procjena je da se radi o velikim iznosima. Dimenzija štete je ogromna i zato očekujemo da se ostvari aktivnost međunarodne komunikacije”, kazao je Kalamujić.

Dodao je kako se šteta prema bh. privrednicima mora izmiriti te da tužilaštvo mora reagirati u najkraćem roku.Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić rekao je da postoje indicije da se radi o iznosu većem od 20 miliona konvertibilnih maraka (10 miliona eura), te dodao kako se radi o “pljački stoljeća”.”Ovo je prilika da se ukaže na anomalije zakonskih rješenja u BiH. Ovdje se mjesecima radilo o osmišljenoj pljački, mjesecima su se uposlenici držali u zabludi, što spada u najteža krivična djela koja tretiraju zakonski okviri”, kazao je Egrlić.(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku