hamburger-icon

Kliker.info

Pismo predsjedavajućem 78. sjednice Generalne skupštine U N-a : Radna grupa za BiH poziva Dennisa Francisa da stavi Rezoluciju o Srebrenici na glasanje

Pismo predsjedavajućem 78. sjednice Generalne skupštine U N-a : Radna grupa za BiH poziva Dennisa Francisa da stavi Rezoluciju o Srebrenici na glasanje

15 Maja
06:35 2024

Radna grupa za Bosnu i Hercegovinu uputila je pismo predsjedavajućem 78. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Dennisa Francisa, u kojem ga pozivaju da sarađuje sa sponzorima Rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda kojom se 11. juli označava kao Međunarodni dan obilježavanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, kako bi stavio Rezoluciju na glasanje.

Smatraju da bi države članice UN-a trebale imati priliku pokazati svoju podršku Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, baš kao što su mogle odrediti 27. januar kao Dan sjećanja na holokaust i 7. april kao Međunarodni dan sjećanja na genocid nad Tutsijima u Ruandi 1994. godine.

“Ustanovljavanje Međunarodnog dana razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici iz 1995. godine počast će sjećanju na žrtve, potvrđujući istinu o genocidu koju su dokumentirale presude ICTY-a i ICJ-a. Temeljeći se na pravnim presudama, Rezolucija nastoji obnoviti poštovanje prema vladavini prava. Obnova poštovanja prema vladavini prava imperativ je za ostvarenje pravde i trajnog mira u postgenocidnom društvu”, stoji u pismu koje potpisuje David Pettigrew.

Navode da rezolucija njeguje kulturu sjećanja kako bi se spriječilo ponavljanje zločina.

“Doista, izvješće UN-ovom Vijeću za ljudska prava u oktobru 2020. istaknulo je da ‘Bez sjećanja, prava na istinu i pravdu ne mogu biti potpuno ostvareni i ne može biti garancija da se zločini neće ponoviti.’ Izvješće je istaknulo da je memorijalizacija ključna za promicanje ‘razvoja kulture demokracije i poštovanja ljudskih prava'”, kazali su.

Napominju da Rezolucija potiče razvoj edukativnih programa kako bi se podigla svijest o genocidu u Srebrenici kako bi se suprotstavili negiranju i spriječili budući genocidi, te da je ova osuda negiranja ključna jer negiranje genocida omalovažava zločin počinjen protiv ciljane grupe i čini ih ranjivima za ponavljanje zločina.

“Vaša izvrsnost, vaša podrška omogućavanju glasanja bila bi ključna kako bi se suprotstavili negativnim lobističkim naporima koje agresivno provode Republika Srbija i Ruska Federacija. Ruska i srpska pozicija odbacuju presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Bez poštovanja pravnih presuda i vladavine prava, naša demokratska civilizacija bila bi u opasnosti, kao što je pokazala ilegalna invazija Rusije na Ukrajinu”, ističu.

Dodaju da stalni predstavnik Ruske Federacije pri Ujedinjenim narodima glumi zabrinutost za stabilnost regije i za “Ali njihov ured neumorno radi na destabilizaciji BiH i regije kako bi spriječio euroatlantsku integraciju BiH. Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu tvrdi da je BiH sastavljena od entiteta i nije jedna država. Portparolka Ruske Federacije upozorila je da bi svako djelovanje Bosne prema NATO-u smatrala neprijateljskim činom na koji bi morala odgovoriti. Stoga, kada Rusija govori o pomirenju, njihova je pozicija dvolična i potpuno lišena zasluga. Protivljenje Rusije ovoj Rezoluciji još je jedan primjer njenog cilja da podriva stabilnost regije.

Vaša izvrsnost, vaša podrška ovoj Rezoluciji bila bi izuzetno važan doprinos poštovanju sjećanja na žrtve i potvrđivanju istine o genocidu. Odobrenje ove historijske Rezolucije podržalo bi vladavinu prava, njegovalo kulturu sjećanja i podržalo pomirenje i trajni mir u Bosni i Hercegovini i regiji.”, stoji u pismu upućenom Dennisu Francisu.

Pored Davida Pettigrewa, pismo su ispred Upravnog odbora Radne grupe za BiH potpisali i Patrick McCarthy, Vildana Bijedić, Akif  Cogo, Azem Dervišević, Leila Durić i Đenita Pašić.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku