hamburger-icon

Kliker.info

Philip Gordon , zamjenik Hillary Clinton : Republika Srpska mora ostati dio Bosne i Hercegovine(Video)

Philip Gordon , zamjenik Hillary Clinton : Republika Srpska mora ostati dio Bosne i Hercegovine(Video)

15 Novembra
21:23 2012

Nakon nedavnog boravka američke državne sekretarke Hillary Clinton u državama Zapadnog Balkana, Vlada Sjedinjenih Američkih Država poručuje političarima u Bosni i Hercegovini da je spremna raditi samo s onima koji će voditi državu ka euroatlanskim integracijama.Kako iz Washingtona izvještava novinar Al Jazeere Ivica Puljić, američka politika prema Zapadnom Balkanu najviše se svodi na pohvale Hrvatskoj i Crnoj Gori, podršci Makedoncima za ulazak u NATO savez, pozivima Srbiji i Kosovu da nastave započeti dijalog, dok za političare i građane BiH imaju najviše poruka.„Retorički izazovi o suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i dalje jačaju sumnje u vezi s tim jesu li političari u Republici Srpskoj doista posvećeni Daytonskom okviru i integraciji u EU“, kazao je Philip Gordon, zamjenik državne sekretarke za Evropu.„Clinton je u Sarajevu jasno rekla da SAD snažno podržavaju Daytonski okvir – jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda. Republika Srpska jeste i mora ostati sastavni dio BiH.“

Podrška OHR-u               On je u vašingtonskom Atlanskom vijeću rekao kako se američka Vlada snažno protivi svakom izazovu integraciji Oružanih snaga BiH.„Mi vjerujemo da je jedna od najpozitivnijih i obećavajućih stvari u posljednjih 15 godina integracija Oružanih snaga, koje su svojoj državi, ali i svijetu, dobro služile. Snažno se protivimo svakom retoričkom ili drugom izazovu oko integracije bh. Oružanih snaga“, kazao je Gordon, te dodao:„To je razlog zbog kojeg nam je još uvijek potreban EUFOR, zbog čega ured Visokog predstavnika i dalje postoji. Postoji crta koja se ne može preći, a da se ne ugroze temeljne državne  institucije.“„Retorika je nešto oko čega mi ne možemo mnogo učiniti, osim da kažemo svoj stav oko toga. Ali nastojanja da se razmontiraju daytonske ili druge državne institucije predstavljaju nešto što međunarodna zajednica ne može tolerirati”.

Amerikanci pružaju snažnu podršku Uredu visokog međunarodnog predstavnika (OHR) i tako će biti sve dok BiH ne ispuni kriterije o učlanjenju u Evropsku uniju, poruka je iz State Departmenta.„Naši kriteriji za zatvaranje OHR-a su jasni, o njima smo se složili na Vijeću za implementaciju mira i dok se ti kriteriji ne ispune OHR treba nastaviti s radom“, smatra Gordon.„S druge strane, nijedna se država ne može priključiti EU-u sve dok je neki strani autoritet prisutan. Mi želimo vidjeti taj dan kada OHR neće biti neophodan BiH kako bi se ona mogla priključiti EU-u.“„Vjerujemo da sve dok su takvi autoriteti neophodni, a vjerujemo da još uvijek jesu, OHR treba nastaviti s radom. Može i OHR biti učinkovitiji, može li imati bolje kadrove – naravno da može. Vjerujemo da sve dok se kriteriji ne ispune da bi se pouzdano mogla okončati uloga OHR-a, on treba ostati u BiH i SAD će mu nastaviti pružati potporu“, ističe Gordon.

Osjećaj identiteta                Iz SAD-a ne kriju svoje razočaranje u sve političke strukture u BiH.„Mora postojati osjećaj identiteta. To znači pripadnost jednom od konstitutivnih naroda ili ostalih, ali mora postojati i osjećaj da su ljudi građani BiH, a to se još uvijek ne događa. Vrijeme prolazi, 20 je godina od kada je počeo rat i sada je zaista dosta“, kategotičan je Robert Beecroft sa Američke diplomatske akademije.Bosna i Hercegovina i Balkan nisu u vrhu prioriteta američke vanjske politike, pa se postavlja pitanje hoće li SAD napustiti Balkan zbog sve većih izazova u svijetu.„Previše smo investirali u regiju u posljednjih 15 godina da bi smo sve to sada napustili“, rekao je Gordon.Američka Vlada poručuje da je i dalje spremna pomoći u održavanju mira i sigurnosti u BiH na njenom putu ka euroatlanskim integracijama, ali samo s onim političkim čelnicima koji su spremni državu povesti ka  tom cilju. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku