hamburger-icon

Kliker.info

Petrisch i Busek traže novu međunarodnu konferenciju o BiH

Petrisch i Busek traže novu međunarodnu konferenciju o BiH

16 Septembra
23:24 2006

U političkoj analizi CEIS, kome su na čelu austrijski diplomati, bivši visoki predstavnik ze BiH ambasador Wolfgang Petritsch i specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek, predloženo je održavanje međunarodnog samita na visokom nivou početkom 2007., u vrijeme njemačkog predsjedanja Evropskom unijom.  Prema pisanju zagrebačkog "Večernjeg lista", CEIS prije svega očekuje potpisivanje deklaracije u kojoj bi se nedvosmisleno potvrdio teritorijalni integritet BiH i njenih vanjskih granica.  Takav dokument trebalo bi da potpišu čelni ljudi BiH, Hrvatske i Srbije, što bi doprinijelo smirivanju napetosti u BiH i okolnom području. 
Sličnu je inicijativu o sazivanju međunarodne konferencije nedavno  iznio i hrvatski premijer Ivo Sanader koji je tražio da na takvom skupu budu razmatrani izmjena Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. i potvrda ustavnih promjena u BiH. 
CEIS je upozorio i kako u ustavnim promjenama treba učiniti sve da bude izmijenjen sistem entitetskog glasanja koji je, po autorima analize, štetan za Hrvate. 
Predlažu se i radikalniji rezovi u BiH, kao što je ukidanje naziva Republike Srpske, "koja ne bi trebala da bude ekskluzivna teritorija za jedan narod." 
Te mjere treba napraviti dok je Ured visokog predstavnika još snažno angažiran u BiH, inače nikada neće biti važeće, primijetio je CEIS, prenosi Tanjug. 
CEIS kritikuje i nagli proces zatvaranja OHR koji je nagoviješten za sredinu 2007. 
U analizi se, naime, smatra se da će biti komplikovano prenošenje ovlaštenja na ured evropskog posrednika koji neće imati jasna ovlaštenja, kao ni međunarodna zajednica značajniji uticaj u BiH koja je posljednjih desetak godina bila istinski protektorat, piše «Večernji list».


(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku