hamburger-icon

Kliker.info

Petar Škrbić svjedočio putem video linka iz Beograda : Ratko Mladić 11. jula 1995. godine zatražio 50 autobusa

Petar Škrbić svjedočio putem video linka iz Beograda : Ratko Mladić 11. jula 1995. godine zatražio 50 autobusa

20 Oktobra
15:39 2015

ratkokaradyic71Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je 11. jula 1995. godine dobio zadatak o mobilizaciji 50 autobusa, koji su kasnije upućeni u Bratunac, na stadion.Petar Škrbić, nekadašnji pomoćnik komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) za organizacijske i mobilizacijske poslove, tvrdi da je Ratko Mladić telefonskim putem zatražio mobilizaciju autobusa 11. jula 1995. godine, javlja BIRN.

– Ja sam konkretno dobio zadatak za mobilizaciju autobusa. Proslijedio sam taj zahtjev Ministarstvu odbrane Republike Srpske. Poznato mi je gdje su trebali otići – u Bratunac, na stadion – kazao je Škrbić, koji je svjedočio putem videolinka iz Beograda, uz prisustvo pravnog savjetnika.

Škrbić je svjedočio na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici, odnosno učešće u prisilnom premještanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju muškaraca, kao i zarobljavanju i pogubljenju muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako se navodi, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika, Zoljić komandant posebnih jedinica Centra javne bezbjednosti, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica.

Ratko Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je u Haškom tribunalu za genocid u Srebrenici, te za zločine u još nekoliko općina počinjenih 1992. koji su poprimili razmjere genocida. Sudi mu se i za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Svjedok je na pitanje Optužbe da li je 11. jula 1995. godine bilo proglašeno ratno stanje u Republici Srpskoj (RS), odgovorio negativno. Dodao je da mu nije poznato koji zakon reguliše učešće policijskih i vojnih obveznika u borbenim dejstvima.

Svjedok tvrdi da nije prisustvovao ni jednom sastanku gdje se razgovaralo o Srebrenici.Nastavak suđenja zakazan je za 27. oktobar.

(Kliker.info-BIRN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku