hamburger-icon

Kliker.info

Pet romana u konkurenciji za nagradu “MEŠA SELIMOVIĆ”

Pet romana u konkurenciji za nagradu “MEŠA SELIMOVIĆ”

06 Septembra
23:51 2006

Za nagradu "Meša Selimović" koja će biti dodijeljena za najbolje književno ostvarenje objavljeno u prošloj godini nominirano je 16 romana iz navedenih zemalja.
U najužu konkurenciju za nagradu ušli su sljedeći romani: 
“Pristajanje”, Slobodana Novaka iz Hrvatske, “Noćno vijeće” Dževada Karahasana, “Vječnik” Nedžada Ibrišimovića, “Vita Aktiva” Viktora Ivančića iz Bosne i Hercegovine, te roman “Ko plače” Sanje Domazet iz Srbije, Susrete osim dodjele nagrade "Meša Selimović" prate i ostali književni sadržaji. Tako će 8. septembra  biti upriličeno otvaranje izložbe knjiga posvećene djelu Meše Selimovića, nakon toga slijedi razgovor o temi «Izdavači iz BiH i šire» u kojem će učestvovati izdavači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore… Zvanično otvaranje susreta predviđeno je za petak u 19.00 sati kada će prisutne  pozdraviti načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović. Nakon otvaranja na obali Panonskog jezera bit će upriličeno čitanje poezije i proze gostujućih književnika/ca. Drugog dana susreta bit će upriličen okrugli sto o temi: Meša Selimović “Derviš i smrt”, te posjeta Narodnoj i  univerzitetskoj biblioteci “Derviš  Sušić” povodom 60 godina postojanja i rada. U poslijepodnevnim satima, tačnije u 20.00 sati bit će održana centralna svečanost susreta tj. svečanost proglašenja i dodjela nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2005. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. O nagradi “Meša Selimović” za najbolji roman sa štokavskog govornog područja odlučit će žiri u sastavu: Ivan Lovrenović predsjednik, članovi Enver Kazaz i Nedžad Ibrahimović iz BiH, te Sven Meneslend iz Norveške i Bogoslav Zdjelinski iz Poljske.

(FENA)

Podijeli

3 0 komentara

 1. Brandy
  Brandy 25 Augusta, 04:09

  That's a brilliant answer to an intsereting question

  Odgovori
 2. Tambrey
  Tambrey 29 Augusta, 10:01

  That's really thkining at a high level

  Odgovori
 3. PieyAnd
  PieyAnd 19 Februara, 05:55

  Takmicenja ovakvog foramta bi trebalo da bude u nasoj drzavi sto vise jer ovo je potpuno identicno drzavnom prvenstvu tj. formatima velikih takmicenja gdje se plivaju sve discipline i imaju polufinalne i finalne utrke. Medjutim ovdje ima jedan drugi problem koji se uvijek pojavi na prvom mjestu i koji se zove finansije. U principu skoro svake sedmice da li u BiH ili njenoj okolini ima po jedno jako takmicenje i to prosjecan BH covjek jednostavno sa svojim primanjima ne moze da ispostuje. Prijaviti se na ovakvo takmicenje a plivati samo jednu disciplinu je prava steta ali zaista kad su u porodici 2 i vise plivaca to postaju vec ogromni finansijski problemi. Da li je statnina 6 ili 7 je najmanje bitno jer kada se sve skupi na gomilu to i u jednom i u drugom slucaju ispadne lijepa svota novca. Upravo radi velikog broja mitinga mislim da je ovaj kao potpuno novi i dobro zamisljen ostao bez veceg broja takmicara. Isto tako mislim da svi mi klubovi u BiH dajemo slabu podrsku jedni drugima i naravno tu klub kojem ja pripadam apsolutno ne izdvajam. Meni je strasno zao sto nismo prosli vikend nastupili u Banja Luci ali roditelji jednostavno vise to ne mogu da inzfinansiraju a rijetko koji klub moze sam finansirati te odlaske. Osim toga veliki problem su i skolske obaveze koje su ogromne i predstavljau veliki teret za svakog sportistu.Sto se tice pogresno prijavljivanih vremena moram biti posten, jer ja to bas redovno pratim i imam izuzetno uredjenu bazu i Novi Grad je zadnji klub kome se to treba potencirati jer se uvijek do sada koristio blagodetima te baze i nije prijavljivao pogresna vremena za razliku od pojedinih klubova, a koje sam i drzavnom savezu naveo poimenicno sa zadnjeg drzavnog prvenstva, koji malte ne prijavlju pogresna vremena za sve takmicare i to naravno uvijek bolja a rijetko losija. Miki odlicno zna o cemu pricam.Dakle nas klub daje punu podrsku organizatoru ovog takmicenja i zelimo mu puno srece da ga privede kraju i nikako ne smije da se obeshrabri manjim brojem takmicara nego naprotiv da nauci na greskama i vec u ponedeljak pocne da radi na pripremama za sljedecu godinu. Kada bi na svakom takmicenju u BiH dolazili samo klubovi iz BiH nikada ne bi bilo neuspjesnog takmicenja medjutim svi znamo da je to zaista tesko izvodljivo iz onih ili ovih razloga.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku