hamburger-icon

Kliker.info

PENZIONERI: Hadžipašić nas je prevario za 97 miliona maraka!

PENZIONERI: Hadžipašić nas je prevario za 97 miliona maraka!

15 Januara
05:19 2007

Federalni premijer Ahmet Hadžipašić je za naš list prije nekoliko dana izjavio da se preraspodjelom u budžetu za ovu godinu može osigurati novac za socijalne programe.
Međutim, u Federalnom ministarstvu finansija tvrde da tih sredstava nema, osim ako se preraspodjela ne bi izvršila na štetu kapitalnih investicija.
 Podsjećamo da Savez penzionera/umirovljenika FBiH zahtijeva da se u budžetu za ovu godinu predvide sredstva za socijalne programe – 63 miliona marka za isplatu beneficiranih penzija za 2005. i 2006. godinu i 34 miliona za ovu godinu.  Prema svemu sudeći, kako kaže Šefkija Elezović, predsjednik Saveza penzionera, ova populacija je prevarena.
– Nećemo tolerirati laži. Savez će, kao i civilni invalidi, podnijeti krivične prijave protiv premijera Hadžipašića i federalnog ministra finansija Dragana Vrankića zbog neplaćanja obaveza. Ovakva situacija nikom ne ide u prilog, jer se dugovanja gomilaju – kaže Elezović.

Ističe da su penzioneri siti lažnih obećanja koja su im davali Hadžipašić, Vrankić i ministar za rad i socijalnu politiku Radovan Vignjević.
– Savez ima originalno Vrankićevo pismo, u kojem on navodi da će nam se isplatiti 63 miliona za beneficirane penzije, ali to je samo bilo bacanje prašine u oči. Osim toga, u Nacrtu budžeta nema ni feninga za socijalne programe, a svi su mahom obećavali penzionerima kule i gradove – navodi Elezović.
Prema riječima Sauda Kulosmana, predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Unije veterana BiH, Vlada FBiH je i njih izigrala, jer nije osigurala dovoljno novca za ispunjavanje obaveza iz Zakona o pravima demobilisanih boraca FBiH. Prema njegovoj računici, za to je potrebno 218 miliona maraka, a u Nacrtu budžeta za ovu godinu predviđeno je 50 miliona maraka.
– Borci su naivno vjerovali onima koji su usvajali Zakon. Šta će biti, ostaje da se vidi, jer je demobilisanim borcima najpotrebnije zaposlenje, a u ove protekle četiri godine malo je na tom polju učinjeno – ustvrdio je Kulosman.

(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku