hamburger-icon

Kliker.info

Peddy Ashdown : Da sam na vašem mjestu, ne bih se previše uzdao u Britaniju i njenu politiku

Peddy Ashdown : Da sam na vašem mjestu, ne bih se previše uzdao u Britaniju i njenu politiku

14 Juna
08:01 2017

Ne očekujte ništa od vlasti u Velikoj Britaniji. Nova vlada će biti manjinska, neće dugo trajati, još kraće će trajati Tereza Mej (Theresa May) kao premijerka. Sve što su ranije obećali, planirali, otišlo je niz vodu, upozorava istaknuti političar Liberalno-demokratske partije i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown).

Izgubili kompas

U razgovoru za „Dnevni avaz“ on je analizirao rezultate nedavno održanih prijevremenih izbora u Velikoj Britaniji i moguće učinke njihovog ishoda na Balkan.

– Vaš je region, srećom, „nezanimljiv“ ovdašnjoj javnosti, pa se možda čak nešto i uradi. Mada, ne bih se previše uzdao u to. Generalno, Konzervativna stranka nema natpolovičnu većinu u britanskom parlamentu i ovisit će o drugim partijama voljnim da ih podrže u donošenju neke odluke. Nešto poput situacije u BiH, gdje se većina skuplja od slučaja do slučaja. Dakle, sada imamo situaciju u kojoj je vlada konzervativaca bez legitimiteta na domaćoj i međunarodnoj sceni – kaže Ešdaun.

On prognozira da će izbori morati biti održani prije ili kasnije i da Mej neće dugo moći ostati na premijerskoj i poziciji šefice Konzervativne stranke.

– S manjinskom vladom i izgubljenim kredibilitetom premijerka Mej je efemerni igrač i na međunarodnoj sceni. Ona će morati odstupiti prije ili kasnije. Kada bi se to moglo desiti, niko ne zna. Konzervativci su, pak, potpuno pomahnitali. Oni su izgubili kompas i vlast se valja po koridorima te stranke. Svaki luđak može postati lider te partije. To se odnosi i na Borisa Džonsona (Johnson).

Njima se, naravno, ne isplati održati izbore u skorijem periodu i učinit će sve da do toga ne dođe. Međutim, izbori su neizbježni i oni će se morati održati prije ili kasnije. U najgorem slučaju možemo ih očekivati već naredne godine – ističe Ešdaun.

Vrlo nejasno

Iznosi i stav da lider Laburističke stranke Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn), bez obzira na odličan rezultat koji je postigao, neće dobiti priliku da bude sljedeći premijer.

– Stvari se kreću prebrzo da bi ih on mogao pratiti. Moram naglasiti da je sve vrlo nejasno i ne mogu reći šta se već sutra može desiti. U svakom slučaju, da sam na vašem mjestu, ne bih se previše uzdao u Britaniju i njenu politiku – poručuje Ešdaun.

Dvije inicijative

Zvanični London objavio je da za narednu godinu planira veliki samit zapadnih država posvećen Balkanu. Kako je premijerka Mej u martu objavila, samit bi trebao biti održan tokom naredne godine i na njemu je planirano „podvući crtu“ pod realizaciju plana Berlina i Londona u BiH.

Taj plan podrazumijevao je snažno provođenje Reformske agende, koja se u BiH realizira očajno sporo. Boris Džonson, pak, tokom nedavne posjete Sarajevu najavio je da će se u Londonu do kraja ove godine održati biznis konferencija o potencijalima regiona za britanske investitore i pozvao ih je da ulažu u BiH.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku