hamburger-icon

Kliker.info

Partizansko spomen-groblje prvo treba zaštitu, pa tek onda obnovu!

Partizansko spomen-groblje prvo treba zaštitu, pa tek onda obnovu!

09 Oktobra
17:47 2006

Obnova Partizanskog spomen-groblja u Mostaru započet će tek kad se utvrdi ko će snositi štetu nastalu uništavanjem nakon posljednjeg obnavljanja te ko će je ubuduće snositi. Naime, iako je novac za obnovu Partizanskog spomen-groblja već osiguran, s radovima se neće otpočeti dok se ne osigura njegova zaštita. Kako je za mostarski Dnevni list kazao Alija Bijavica, predsjednik SUBNOAR-a HNK-a, datum početka radova odredit će se tek kad Grad Mostar pruži garanciju da će se spomenik prestati uništavati.
"Postoji zakon koji je donesen u maju ove godine i u kojem jasno piše da je to spomenik koji pripada Bosni i Hercegovini te da se taj prostor ne smije dirati, odnosno uništavati, niti se u određenoj razdaljini smije graditi nekakav objekt", kazao je Bijavica.
Također je dodao da je Federacija BiH već osigurala sredstva u iznosu od 80.000 maraka za ponovnu obnovu tog spomenika, od čega je čak 30.000 izdvojeno od doprinosa iz turizma.
Veliki problemi nastali su i oko načina zaštite ovog spomenika.
Naime, riječ je o tome da se, prema dogovoru, prije početka radova na obnovi mora osposobiti određena zaštitarska služba koja bi štitila spomenik. Međutim kako je Bijavica izjavio za Dnevni list, članovi Gradske uprave Mostara, koji su zaduženi za zaštitu spomenika, ne mogu se dogovoriti tko bi tu službu trebao osposobiti.
Do sada je u obnovu spomenika uloženo 100.000 maraka koje su donirale kraljevine Norveška i Nizozemska i od tada je sve pošlo po zlu. Od obnavljanja spomenika počelo je naglo uništavanje staze koja vodi do njega, a sada su gradski vandali počeli uništavati i zidove samoga spomenika.

(Dnevni list)

(Foto: Bljesak.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku