hamburger-icon

Kliker.info

Papina posjeta BiH na naslovnicama svjetskih medija: Historijski momenat za zemlju koja je preživjela rat

Papina posjeta BiH na naslovnicama svjetskih medija: Historijski momenat za zemlju koja je preživjela rat

06 Juna
14:41 2015

papa71Najpoznatiji svjetski mediji pišu o današnjoj posjeti pape Franje Sarajevu, navodeći da je riječ o vrlo važnoj prilici za narode i vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini da osnaže dijalog i proces pomirenja nakon teških događaja iz 1990-tih godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

CNN piše da se papa Franjo nalazi u posjeti Sarajevu gdje će se sastati sa čelnicima zemlje o održati svečanu misu na stadionu Koševo.”Papa će donijeti poruku pomirenja u Bosnu koja se u prošlosti suočavala s tenzije između muslimana, katolika i pravoslavaca”, piše CNN.Britanski “Guardian” navodi da je papa posjetio bh. prijestolnicu gdje će podržati postratno pomirenje.

“Papa želi ohrabriti katolike da ostanu u toj zemlji i da pomognu postizanje mirne budućnosti s bosanskim muslimanima i pravoslavcima”, piše ovaj list.Američki “NBC News” piše kako je papa u posjeti Sarajevu s porukom mira u gradu koji je prije 20 godina doživio strašan rat i koji je bio pod dugogodišnjom opsadom.

Iz ove američke medijske kuće podsjećaju na papine riječi na putu prema Sarajevu.”Sarajevo nazivaju Jerusalemom na Zapadu. To je grad s različitim vjerskim i etničkim kulturama. To je također grad koji je pretrpio mnogo kroz historiju”, rekao je papa Franjo novinarima na letu iz Rima.

Poljska televizija “Tvn 24” također navodi da je papa posjetio BiH gdje će boraviti jedan dan, uz napomenu da je moto posjete “Mir vama”.Al Arabiya News piše o papinoj posjeti, napominjući da će vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve donijeti poruku mira među religijama.”Papa Franjo može imati pozitivan utjecaj kroz pomociju međuvjerskog dijaloga”, navodi Al Arabiya News.

Britanski list “The Telegraph” navodi da se papa Franjo nalazi u “historijskoj posjeti Bosni”.Dodaje se kako će papa Franjo podržati i promovisati mir i dijalog među vjerama i narodima u BiH.Hrvatski list “Slobodna Dalmacija” također piše da je posjeta pape Sarajevu “povijesni dan za BiH”.Podsjeća se da je papu na aerodromu u Sarajevu pozdravilo i 140 djece odjevene u narodne nošnje iz različitih dijelova BiH.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku