hamburger-icon

Kliker.info

Papina jasna poruka : Briga za siromašne nije komunizam

Papina jasna poruka : Briga za siromašne nije komunizam

11 Januara
17:15 2015

papa37Borba za socijalnu pravdu i za prava siromašnih oduvijek je bila misija Katoličke crkve, mnogo prije nego što je izmišljen komunizam, rekao je papa Franjo u intervjuu objavljenom u nedjelju.
Franjo često propovijeda protiv neobuzdanog kapitalizma i pohlepe i kaže da želi voditi “siromašnu crkvu, za siromašne”. To je navelo neke konzervativne komentatore u SAD-u da mu prišiju etiketu marksista.
“Kad bih ponovio neke dijelove homilije prvih Otaca Crkve, iz drugog ili trećeg stoljeća, o tome kako bi se trebalo ponašati prema siromašnima, netko bi me optužio za marksističku propovijed”, rekao je Franjo za list La Stampu.”Kao što možete vidjeti, briga za siromašne je u Evanđelju, u tradiciji Crkve, to nije izum komunizma i ne treba to gledati ideološki kao što se znalo događati u povijesti”, kaže Franjo.

Papa naglašava važnost poštenije distribucije ekonomskih resursa i ističe da je globalizacija “pomogla mnogima da izađu iz siromaštva, ali mnoge druge osudila na smrt od gladi”.Ponovo je kritizirao svjetski ekonomski sustav koji se temelji na “kulturi otpada” i novac pretpostavlja ljudskim bićima. Tvrdi da su djeca, starci, nezaposlena mladež i pobačeni plodovi žrtve takve kulture.

Ovaj intervjuu izvadak je iz knjige o Franji koju je pod naslovom “Papa Franjo: Ova ekonomija ubija” napisalo dvoje La Stampinih novinara. U Italiji izlazi u utorak.Papa Franjo u ponedjeljak kreće na osmodnevni put u Aziju, gdje će tješiti žrtve prirodnih katastrofa i pozvati na političko i vjersko pomirenje. Posjetit će Šri Lanku i Filipine, dvije zemlje s bremenom bolne povijesti građanskih ratova i prirodnih katastrofa. Franjo im donosi poruke nade, mira i pomirenja.

Putovanje od 12. do 19. januara sedmo je u Franjinom pontifikatu. Bio je dosad u Brazilu, u Svetoj Zemlji, Južnoj Koreji, Albaniji, posjetio je Europski parlament i Tursku.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku