hamburger-icon

Kliker.info

Papa Franjo u Europskom parlamentu: Članstvo u EU donijelo bi zemljama Balkana dugotrajan mir

Papa Franjo u Europskom parlamentu: Članstvo u EU donijelo bi zemljama Balkana dugotrajan mir

25 Novembra
16:12 2014

Njofra3Poglavar Rimokatoličke crkve papa  Franjo pozvao je u svom govoru u Europskom parlamentu da se ljudsko dostojanstvo stavi u središte europske politike te snažno osudio konzumerizam.”Promicati dostojanstvo osobe znači priznati da on ili ona ima neotuđiva prava, koja im nitko proizvoljno ne može oduzeti, ponajmanje iz ekonomskog interesa”, rekao je papa Franjo u prepunoj dvorani Europskog parlamenta.Papa je rekao da želi preko zastupnika Europskog parlamenta poslati poruku nade i ohrabrenja svim građanima Europe.

“To je poruka ohrabrenja da se Europa vrati čvrstom uvjerenju utemeljitelja Europske unije, koji su zamišljali budućnost zasnovanu na sposobnosti da se surađuje, prevladavajući podjele i stvaraju mir i prijateljstvo među narodima ovoga kontinenta. U središtu toga ambicioznog političkog projekta bilo je povjerenje u čovjeka, ne toliko u smislu građanina ili gospodarskog čimbenika, nego povjernje u muškarca i ženu kao osobe obdarene transcedentalnim dostojanstvom”, rekao je papa.Papa je također upozorio na pogreške u konceptu ljudskih prava, gdje se na ljudske osobe gleda izvan socijalnog i antropološkog koncepta, “kao na jedinke kojih se ne tiču druge jedinke kojima su okružene”.

Istaknuo je potrebu razvijanja kulture ljudskih prava koja će mudro povezati pojedinačni ili osobni aspekt sa zajedničkim dobrom, “dobrom svih nas, koje čine pojedinci, obitelji i posredničke skupine koje zajedno čine društvo”.Papa je osudio “kulturu rasipanja i nekontrolirani konzumerizam”.Papa Franjo je izrazio “uvjerenost da će Europa, koja je sposobna cijeniti svoje vjerske korijene i brati njihove plodove i potencijal, biti imunija na mnoge oblike ekstremizma koji se širi u današnjem svijetu.Unatoč tome što je EU danas šira i veća, ona ostavlja dojam da je stara i umorna, da je sve manje protagonist u svijetu koji na nju gleda sve više s nepovjerenjem.

“U mnogim mjestima susrećemo se s općim dojmom istrošenosti i starenja Europe, koja je sada ‘baka’, koja više nije plodna i dinamična. Posljedično, velike ideje koje su nekoć nadahnjivale Europu izgleda da gube privlačnost, a zamjenjuju se birokratskim tehnikalijama njezinih insititucija”, rekao je papa.Upozorio je na potrebu očuvanja identiteta.

“Svijest o identitetu potrebna je za ulazak u pozitivan dijalog sa zemljama koje su izrazile želju da postanu dio EU-a u budućnosti. Pri tome posebice mislim na one na Balkanu, za koje bi članstvo u EU-u moglo biti odgovor na želju za mirom u regiji koja je puno patila u proteklim sukobima”, rekao je papa.Franjo je u svome govoru upozorio i na problem imigranata koji pokušavaju dospjeti u EU. Sredozemlje se ne smije pretvoriti u groblje, rekao je papa, aludirajući na brojne migrante koji gube živote u očajničkim pokušajima dolaska u Europu. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku