hamburger-icon

Kliker.info

Ovo je čovjek koji bi mogao zamijeniti vrhovnog komandanta Zalužnog: ‘Pojačat ćemo napade, da i ruski civili osjete‘

Ovo je čovjek koji bi mogao zamijeniti vrhovnog komandanta Zalužnog: ‘Pojačat ćemo napade, da i ruski civili osjete‘

02 Februara
06:04 2024

Pomoć Ukrajini zamrznuta je u Kongresu SAD-a, a Kijev mora računati i s mogućnošću da Donald Trump ponovno postane predsjednik. Poznata je Trumpova naklonost prema Moskvi, no šef ukrajinske vojne obavještajne službe ne zamara se time.

– Ne brinem se puno o tome – rekao je Kirilo Budanov za CNN u ekskluzivnom intervjuu.

– Trump je iskusna osoba. Mnogo je puta pao i opet se ustajao. A to je vrlo ozbiljna osobina – rekao je Budanov o bivšem američkom predsjedniku koji nije skrivao svoju želju da smanji američku potporu Ukrajini i čiji se saveznici u Kongresu protive naporima da se odobri veća pomoć.

U opširnom intervjuu, šef ukrajinske vojne obavještajne službe razjasnio je očajničku potrebu Ukrajine za više streljiva i oružja kako bi obuzdala ruske napade, iako je odbacio rizik da SAD ostavi Ukrajinu na cjedilu.

– U svakom slučaju očekujemo pozitivnu odluku. Reći da su Trump i Republikanska stranka ljubitelji Ruske Federacije je potpuna besmislica – smatra Budanov.

Trump se ovog mjeseca na društvenim mrežama hvalio kako bi radije vjerovao Vladimiru Putinu nego nekim američkim obavještajcima, a poznato je da je podržao ruskog čelnika tijekom njegova predsjedničkog mandata.

Kao šef ukrajinske vojne obavještajne službe, čija snaga leži u prikupljanju obavještajnih podataka i tajnim operacijama specijalnih snaga, Budanov je stekao reputaciju čovjeka od malo riječi, ali čovjeka koji daje rezultate.

Njegova služba tvrdi da je postigla značajne uspjehe, uključujući napade na Krim te napade na ruske aerodrome, nanoseći neugodne gubitke Kremlju.

Ranije u svojoj karijeri, Budanov se borio i bio ozlijeđen na prvim linijama u istočnoj Ukrajini, nedugo nakon što je Rusija prvi put napala svog južnog susjeda 2014. godine.

Kako netko tko izaziva gnjev Kremlja, Budanov je bio meta ruskih atentata najmanje 10 puta, kažu Ukrajinci. Krajem prošle godine približili su se i njegovoj obitelji. Njegova supruga je hospitalizirana zbog trovanja teškim metalima, a ukrajinski i zapadni dužnosnici vjeruju da je iza svega stajala Rusija.

Poznato je da ima jake veze s Volodimirom Zelenskim, a ovog 38-godišnjaka se smatra predstavnikom nove generacije vojnih vođa.

U isto vrijeme, njegove izjave i pažljivo njegovan javni profil izazvali su i neke kritike. Zagonetno video pojavljivanje uoči uglavnom zaustavljene protuofenzive sada se smatra jednom od nekoliko poruka ukrajinskih dužnosnika koje su trebale poslužiti za povećanje očekivanja o tome što ukrajinske oružane snage zaista mogu postići.

Uz glasine da bi Zelenski uskoro mogao otpustiti Valerija Zalužnog, popularnog vrhovnog zapovjednika vojske, Budanov se smatra mogućom zamjenom. On se nije previše osvrnuo na te glasine, rekavši kako on ‘osobno nije u sukobu ni s kim‘.

Usred žestokih ruskih napada duž ukrajinskih frontova, nestašica streljiva i iscrpljenih trupa, šef ukrajinske vojne obavještajne službe ima jedan jasan prioritet: veću potporu Zapada.

– Stvarno nam treba ta pomoć – rekao je Budanov za CNN.

Ukrajini je potrebno ‘naglo povećanje‘ svake vrste oružja, rekao je Budanov, bez obzira na njihovu starost i tip, jer godine borbi uzimaju danak.

Streljivo je također od vitalnog značaja, rekao je, jer su ‘granate jedan od najpresudnijih čimbenika u ovom ratu.‘

– Ne toliko kvaliteta koliko kvantiteta – dodao je, obzirom da se na bojnom polju javlja nestašica.

No Ukrajina se dobro drži po pitanju korištenja bespilotnih letjelica, iako i Rusija uči iz svojih borbenih iskustava.

– Upravo u bespilotnim sustavima smo više-manje jednaki – kaže Budanov. Ukrajinski mediji prepuni su snimki s prve crte koja prikazuje bespilotne letjelice kako špijuniraju i napadaju ruske trupe. No, i Moskva koristi sličnu taktiku.

Kijev je također pojačao dalekometne napade na mete unutar Rusije, a prijavljene su i brojne eksplozije na infrastrukturnim mjestima izvan velikih gradova te daleko od ukrajinske granice. Ruske vlasti su tvrdile da su osujetile desetke ukrajinskih napada bespilotnim letjelicama i projektilima od početka godine.

I dok se čekaju famozni F-16 mlažnjaci, Budanov je ponovio najnoviji zahtjev Ukrajine.

On želi vidjeti jurišne zrakoplove poput američkog A-10 u ukrajinskim rukama.

– To je ono što stvarno može pomoći u nanošenju vojnog poraza Rusiji – rekao je Budanov o zastarjelom zrakoplovu.

Iako desetljećima star, taj mlažnjak, poznat po svojoj ulozi u Prvom Zaljevskom ratu, još uvijek hvale njegovi piloti i američki vojnici, iako ga američki Kongres želi izbaciti iz arsenala američkih zračnih snaga.

F-16 još uvijek su ‘na dugom štapu‘ s obzirom na to da je pomoć Ukrajini dio većeg kompromisa o američkoj useljeničkoj politici, a čemu se protive Trump i njegovi saveznici u Kongresu.

Budanov procjenjuje da se na okupiranim ukrajinskim teritorijima nalazi više od pola milijuna ruskih vojnika, ali ne vidi puno potencijala za kretanje na prvim crtama u kratkom roku.

No sugerirao je da bi napadi na rusku infrastrukturu mogli porasti. Iako je odbijao priznati ukrajinsku umiješanost u napade bespilotnim letjelicama u Rusiji, rekao je da su takve operacije ‘sasvim moguće‘.

– Hipotetski, postoji plan prema kojem se sve to događa. Vjerujem da ovaj plan uključuje sve glavne objekte kritične infrastrukture i objekte vojne infrastrukture Ruske Federacije – zagonetno je dodao Budanov.

– Sada su ruski civili konačno izloženi realnosti totalnog rata. Vide zapaljena skladišta nafte, uništene zgrade u tvornicama i pogonima, i tako dalje. Sve je to korisno – smatra Budanov.

Ukrajina i Rusija u srijedu su razmijenile stotine ratnih zarobljenika, u prvoj razmjeni nakon pada ruskog transportnog zrakoplova IL-76. Moskva je tvrdila da je Ukrajina oborila zrakoplov za koji su rekli da je prevozio desetke ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Budanov je za CNN rekao da Rusija nije pružila dovoljno dokaza koji bi potkrijepili njihove tvrdnje.

– Ako je sve tako kako oni govore, onda su prvo trebali pokazati, recimo, polje prekriveno leševima. Pa neka cijeli svijet to vidi – kaže Budanov. Podsjetimo, snimke ruskih državnih medija s mjesta nesreće pokazuju samo mali broj tijela oko olupine.

Budanov je bio odlučan u svom uvjerenju u punu pobjedu Ukrajine nad Rusijom, unatoč zabrinutosti javnosti zbog umora ukrajinskih trupa, prednosti Rusije u domaćoj vojnoj proizvodnji i nedostatka kretanja na bojišnici.

– Sljedećih šest mjeseci bit će zanimljivo – znakovito je dodao Budanov izrazivši nadu da će se u tom razdoblju vidjeti i kraj trenutnog pritiska ruskih snaga na bojišnici.

Za Budanova, rat će završiti samo na jedan način.

– Uspostavom pravde, s povratkom onoga što je izgubljeno – zaključio je šef ukrajinske vojne obavještajne službe.

(Slobodna Dalmacija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku