hamburger-icon

Kliker.info

Otvoreno pismo KBSA i IGK Parlamentarnoj skupštini BiH : Usvojite Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, vaša tišina samo snaži zločince !

Otvoreno pismo KBSA i IGK Parlamentarnoj skupštini BiH : Usvojite Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, vaša tišina samo snaži zločince !

25 Maja
20:25 2015

KBSAiICG11-U ime preživjelih žrtava i svjedoka agresije i genocida u BiH pozivamo  vas da preuzmete više odgovornosti da se kroz usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentarnoj skupštini, i BiH pridruži savremenim demokratijama u procesu sjećanja na jedan od  najvećih propusta čovječanstva i da tako obrazujete i bodrite novu generaciju lidera da nikada ne počine iste greške-, poručili su , između ostalog , u otvorenom pismu Parlamentarnoj skupštin BiH, čelni ljudi Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Mr. Hamdija Čustović i profesor Emir Ramić u pismu pozivaju državne parlamentarce  da naprave historijski korak i usvoje rezoluciju o Srebrenici koju su predložili zastupnici Denis Bećirović, Mirsad Mešić i Zaim Backović.

-U to ime pozivamo vas da ustanete protiv nepravde, da čujete vapaj žrtve i reagujete usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentarnoj skupštini. Vaša tišina samo snaži zločince. Sada je vrijeme, više nego ikada prije, da se usvajanjem rezolucije, našu  BiH obavežete na ‘Nikad više!’, tako da naša djeca ne žive u strahu od nekog novog genocida, posebno od onih koji ne odustaju u negiranju i osporavanju genocida nad Bošnjacima. To je nešto što svijet mora čuti iz Parlamentarne skupštine BiH u godini kada se navrašava 20 godina od genocida u Srebrenici.

Oni koji osporavaju očiglednu sudsku istinu o genocidu u Srebrenici  kadri su ponovo počiniti takve zločine protiv čovječnosti. Stoga, politička, ljudska i moralna obaveza svih poslanika Parlamentarne skupštine BiH ostaje da se ujedine u nastojanju da spriječi zločine protiv čovječnosti u budućnosti usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Imajući to u vidu pozivamo vas da napravite historijski korak ka historijskom usvajanju rezolucije koju su pokrenuli zastupnici Denis Bećirović, Mirsad Mešić i Zaim Backović. Istovremeno pozivamo navedene predlagače rezolucije da odmah koriguju predloženi tekst koji ne odgovara pravnim činjenicama. Naime predložena Rezolucije o Srebrenici govori o “svim žrtvama genocida bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost”. Prema Presudi Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine genocid u Srebrenici je izvršen isključivo nad bošnjačkim narodom od strane paradržavne tvorevine Republike Srpske-, navodi se u otvorenom pismu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

(Klikeri.info)

 

 

 

 

 

 

Usvajanjem rezolucije činite prevenciju genocida i masovnih zločina mogućim i dostižnim i u BiH. Bez istine i pravde nema budućnosti ni suživota.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku