hamburger-icon

Kliker.info

Otvoreni napad na Bosnu i Hercegovinu : Ruši se država, a stvaraju dva feuda

Otvoreni napad na Bosnu i Hercegovinu : Ruši se država, a stvaraju dva feuda

01 Novembra
14:25 2012

Akademska javnost i politički analitičari upozorili su danas na štetnost sinoćnjeg sporazuma između lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH o nizu političkih i ekonomskih rješenja od kojih se većina, kako javljaju domaći mediji,  odnosi se na prebacivanje nadležnosti sa države na niže razine vlasti, prvenstveno entitete, javlja novinar agencije Anadolija (AA).Profesor Ekonomskog fakulteta u Mostaru prof. dr. Slavo Kukić  kaže  da su sve stavke tog sporazuma koje se odnose na ekonomiju zapravo "samo paravan ili kozmetika da bi lakše prošle stavke koje suštinske za čitav sporazum".
 
"Suštinska stavka sporazuma se odnosi na dva detalja. Jedan detalj je razvlašćivanje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), odnosno slabljenja institucija države  koje su mukom stvarane nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Druga stavka  se odnosi na izmjene u Izbornom zakonu BiH kojima se hoće derogirati standarde koji su, također, mukom stvarani. I hoće se uspostaviti apsolutna kontrola nad izbornim procesom. Zatvorene izborne liste, koje su, također, dogovorene, nisu ništa drugo nego apsolutna autokratska kontrola lidera nad svima ostalima koji žele participirati u vlasti", rekao je Kukić za AA.Koncept razvlašćivanja države u odnosu na entitete, tvrdi Kukić, Milorad Dodik najavljuje već dvije godine.
 
"Dodik je uporno ustrajavao protiv VSTV. Jer, ono ovakvo kakvo jeste nije garancija da će on ostati na slobodi zbog onoga što je radio u posljednjih pet do šest godina. Zato takvo Vijeće treba razoriti, a na njegovo mjesto dovesti zamjenu nad kojom će on imati kontrolu. Na taj ultimatum derogiranja države pristao je Zlatko Lagumdžija da bi se održao u sedlu vlasti. Taj jedan ogoljeni makijavelizam je, nažalost, zaslijepio i njega. U usporedbi država ili vlast, on bira vlast", ističe KukićNadalje, on se "toplo nada da ovakav sporazum neće proći" i da postoji "kritična masa onih koji će onemogućiti njegovu implementaciju i prevođenje u zakone". Vidi realnim reakciju institucija međunarodne zajednice i centara moći koji su odgovorni integraciju BiH."Izdržala je BiH u svojoj povijesti iskušenja i veća od onog Dodik-Lagumdžija", tvrdi on.Psiholog i politički analitičar Ibrahim Prohić ocijenio je da sporazumom SNSD-SDP razvlašćuje država, a jačaju entiteti. Ističe da se umjesto "Države za čovjeka", što je bio slogan SDP-a, konstruira koncept "Država za dva čovjeka".
 
"Ozvaničena je politička volja da se pravosuđe, posebno tužilaštvo stavi pod kontrolu politike. Tužioce će imenovati entiteti (u parlamentu). U državnoj strukturi mandat se određuje i za pomoćnike ministara, što do sada nije bio slučaj. To je korak unazad u pogledu autonomnosti državne uprave. Politika, dakle, proteže svoju moć po vertikali naniže – ministri, zamjenici, sad i pomoćnici ministara. Ako se to nastavi, i Bajro na recepciji će biti u mandatu i zavisit će od izbornih rezultata. Plan je da se, de facto, dovrše dva feuda u kojima će oni koji imaju moć biti zakon. Tako je BiH došla na korak od diktature", smatra Prohić.
 
Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu prof. dr. Asim Mujić vjeruje da sporazum ima i nekih pozitivnih elemenata."Ono čemu ja mogu da prigovorim jeste  takav način političkog odlučivanja. Mislim tu na jedan vaninstitucionalnu formu dogovaranja. Mislim da je Parlament BiH mjesto za iznošenje političkih problema i za njihovo rješavanje. Što se tiče predloženih stvari, zatvorene izborne liste čine mi se najgorim. Mislim da se problemi bh. demokracije mogu riješiti samo daljom demokratizacijom, a ne njenom restrikcijom", kaže Mujkić.Damir Miljević, ekonomista i analitičar iz Banje Luke naglašava da se dvojica izbornih gubitnika, to jeste Lagumdžija i Dodik,  našli zajednički jezik kako da se i na izborima za dvije održe na vlasti.
 
"Ovo je tipični atak na državu.  S jedne strane imate atak na izborni sistem, a, s druge, atak na nezavisno sudstvo. Dogovor oko sudstva i tužilaštva im garantira, s jedne strane, da neće biti krivično gonjeni i naredne dvije godine. S druge strane, to im omogućava da mogu mirno raditi onako kako su (ini nisu) radili u protekle dvije godine. Što se tiče takozvanog ekonomskog dijela sporazuma, očito je da nijedna, a ni druga politička opcija, osim nekih kozmetičkih zahvata, nema nikakvu namjeru da se bavi reformama i ekonomijom, a kamoli da se posvete socijalnom sektoru i nezaposlenosti", istakao je Miljević.Po njegovom mišljenju, dvije socijaldemokratske opcije su se dogovorile da ne propuste priliku da osiguraju i naredni četverogodišnji mandat na vlasti."Jedino što ih može zaustaviti jeste sve gora ekonomska i socijalna situacija koja mora završiti velikim protestima na ulici", zaključuje Miljević. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku