hamburger-icon

Kliker.info

Otvorena ključna saobraćajnica : Sirijska vojska u akciji preuzela kontrolu nad 40 naselja

Otvorena ključna saobraćajnica : Sirijska vojska u akciji preuzela kontrolu nad 40 naselja

13 Oktobra
04:24 2013
Sirijska vojska preuzela je kontrolu nad prometnicom koja povezuje Hamu i Aleppo. Press TV prenosi kako je pritom preuzeta kontrola nad oko 40 naselja, koja leže na toj ruti. Za vrijeme današnjih žestokih borbi vojska je također preuzela kontrolu nad naseljima Talfita i al-Joroud u blizini glavnog grada Damaska. U istom danu dolazi informacija kako su militanti poraženi u naselju Abu Jarin, južno od Aleppa. Aktualne akcije dio su pojačanih operacija diljem zemlje u kojima vojska preuzima teritorij. Aktualni moment krenuo je 3-og ovoga mjeseca kada su sirijski vojnici preuzeli kontrolu nad gradom Khanaser na prostoru provincije Aleppo. Tri dana kasnije otvorena je ključna prometnica koja povezuje Aleppo s unutrašnjosti, a prolazi uz grad Khanaser. Ruta je bila zatvorena od augusta.

 Libanonski Al-Manar prenosi kako su militanti izveli neuspjeli pokušaj ponovnog zauzimanja Khanaser.Prema aktualnim informacijama, sirijska vojska od danas kontrolira ključne prometnice na relaciji Hama-Khanasser-Aleppo: Tokom jučerašnjeg dana potvrđeno je kako je sirijska vojska preuzela kontrolu nad dva predgrađa Damaska (vidi: Težak poraz pobunjenika u Damasku: vojska preuzela kontrolu nad dva predgrađa – Husseiniya i al-Thiabiya). Ove lokacije smatraju se među najvažnijima na prostoru Ghooute jer se nalaze svega nekoliko kilometara od međunarodne zračne luke u Damasku. Kao i neposredno pred američke vojne prijetnje, zbog čega je ofenziva vojske znatno usporila, sirijska vojska ponovno ostvaruje niz pobjeda u kratkom roku. Korespondent Al-Manara prenosi kako je vojska također preuzela naselje Bowayda u regiji Quneitra na prostoru Golanske Visoravni. U isto vrijeme stižu informacije o žestokim sukobima između Kurda i militantnih skupina u okolici Aleppa i Hasakaha. Borbe se vode i na sjeveru provincije Latakija, u blizini grada Najiya.

 Pobunjenici tvrde kako u ovom novom valu akciju protiv njih, na strani sirijske vojske, direktno sudjeluju libanonski Hezbollah i paramilitarne trupe iz Iraka. Izuzev ovih navoda, za sada nema nikakvih informacija koje bi upućivale u uključenost stranih aktera u trenutnoj ofenzivi. U drugim vijestima, pojavili su se navodi kako FSA prijeti ogranku Al-Qaede, skupini ISIL, da će "predati sirijskoj vojsci teritorij" koji drže u najvećem gradu, Aleppu. Dva bataljuna FSA-a, Katibat al-Mugirat i Guraba’a al-Shaam, objavili su poruku u kojoj ističu kako će se povući iz prostora Bustan al-Basha u Aleppu te pustiti sirijskoj vojsci da zauzme teritorij. Navodno se u konkretnoj gradskoj četvrti već danima vode žestoki sukobi između FSA i ISIL-a, kao i na nekim drugim mjestima u zemlji gdje su buknuli unutarnji sukobi. Podsjetimo i na to kako su se ranije pojavile spekulacije o mogućim tajnim pregovorima između FSA u Aleppu i sirijskih vlasti (vidi: Robert Fisk – potajno počeli pregovori između Damaska i pobunjenika koji se ne žele prikloniti Al-Qaedi, u provincijama Homsa već prekinuti sukobi). Uz sve sukobe koji se i dalje vode u zemlji, stižu i dobre vijesti – tijekom današnjeg dana iz Libanona se u Siriju vratilo oko 2,000 izbjegličkih obitelji. Svjedoci na graničnom prijelazu al-Dabbusiah potvrđuju informacije. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku