hamburger-icon

Kliker.info

Oštre reakcije zbog posljednje odluke Centralne izborne komisije

Oštre reakcije zbog posljednje odluke Centralne izborne komisije

17 Oktobra
09:32 2006

 

Ne živimo u Amazoniji, nego u državi koja će postati članicom EU, te otuda zaista ne mogu razumjeti da Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije u stanju za 15 dana prebrojati milion i po glasačkih listića!?
Pitam se koliko bismo čekali izborne rezultate da je desetak miliona glasača izašlo na izbore? Vjerovatno bi prebrojavanje trajalo i do narednih izbora, reakcija je Rajka Vasića, generalnog sekretara SNSD-a, na jučerašnju izjavu prvog čovjeka CIK-a Branka Petrića, koji je kazao da se ponovo broje glasovi iz više od 200 vreća, te da je razlog "aljkav rad i neobučenost biračkih odbora". Vasić poručuje da ovakvo ponašanje i rad CIK-a znače "ljagu na obrazu BiH pred Evropom". Stranačka računica SNSD-a, prema Vasićevim riječima, već sada se ne slaže sa podacima koje je CIK objavio na svojoj web-stranici. On se pita kakva li će tek biti raspodjela mandata nakon "kontrole" koja se trenutno vrši.
– Stranka za BiH, a i mi, imali smo više mandata u Državnom parlamentu, prema podacima našeg Izbornog štaba, nego što to je sada. Također, nejasno je kako smo mi s 48 mandata u NSRS sada "spali" na 41 – 42. Šta drugo reći nego da otvoreno sumnjamo u izborni inžinjernig, ali za sada konkretnog dokaza da se vrši krađa glasova nemamo u rukama, izuzev što je jasno da ostajemo bez mandata – pojašnjava Vasić.
Slično razmišlja i generalni sekretar Stranke za BiH Munib Jusufović. Kaže kako jedan mandat više ili manje znači mnogo, posebno kada je riječ o Parlamentu BiH, a nisu za zanemariti ni ostali nivoi zakonodavne vlasti.- Sve liči kao da se preko izbornog inžinjeringa pokušava osigurati dvotrećinska većina u Parlamentu BiH kako bi se izglasale propale ustavne promjene. Naravno, svi mi imamo pravo na političke zaključke kao što je ovaj koji sam iznio. Da nešto ne štima, jasno je jer se naše računice koje imamo uopće ne slažu s onim što je računica CIK-a. Možemo mi pogriješiti u desetak glasova, ali u čitavom mandatu, Boga mi, teško – potcrtava Jusufović. I Vasić i Jusufović "čudom se čude" kako predsjednik CIK-a za sve što se sada događa optužuje biračke odbore, a samim tim i općinske izborne komisije (OIK), kojima su dostavljene precizne instrukcije, prema kojima je gotovo nemoguće pogriješiti.
– Ispada sada, prema tome, da nikada do sada općinske izborne komisije nisu radile i kao da su ovo prvi izbori organizirani u BiH. A da ne spominjemo još i priču o stranačkim posmatračima koji sjede u Glavnom centru za brojanje. Oni bukvalno samo sjede i nemaju nikakvu mogućnost da provjere regularnost glasačkih listića. Čak je jednoj našoj posmatračici sugerirano da može slobodno ići kući, da bezveze ne sjedi. Kada im je zatražila napismeno tu preporuku, nisu joj je dali. Mi posjedujemo njenu pismenu izjavu o ponašanju ljudi u Glavnom centru za brojanje – navodi Vasić.
Ni posmatrači Stranke za BiH nemaju nikakav konkretniji posao, izuzev što u tri smjene sjede u Centru. Jedino što dobiju na uvid jeste kopija zapisnika o prebrojanim glasovima.
– Ovo što se sada događa postaje dosta ozbiljno i CIK, ako ništa drugo, mora dati ocjenu grešaka i izjasniti se kolike su. Objektivno, ovo što se događa s rezultatima otvara pitanje legalnosti cijelog izbornog procesa. Jednostavno, to se više ne može ignorirati. CIK će morati dati detaljan pregled razloga, zašto tolike greške i ko je odgovoran. Dakle, obrazloženje CIK-a morat će biti žestoko i logično. Ne može se tek-tako izaći i reći da imaju fore do 21. oktobra i nikome ništa. Slažem se da je to rok, ali je ovo preveliko "zezanje" da bi se moglo okončati samo izjavom "da nismo probili rokove" – stav je lidera PDP-a Mladena Ivanića.
– Sreća naša pa nas je tako malo, jer da nas je 15 milona, brojanje bi tajalo tri mjeseca. Ne želim sumnjati u regularnost, imam puno povjerenje u rad CIK-a, ali samo odugovlačenje ili preuranjeno najavljivanje objave rezultata posve opravdano izazivaju sumnju u politička mešetarenja. Da bi otklonio i najmanju sumnju, CIK mora biti precizniji i jasniji u razlozima zbog čega se to događa – kaže Amir Zukić, generalni sekretar SDA.
– CIK je bio dužan rezultate OIK-a usaglasiti s originalnim obrascima u koje su općinske izborne komisije upisivale rezultate. Radi se o obrascima koji su indigovani s više kopija. No, obrasci Patriotskog bloka nisu bili indigovani, što, naravno, upućuje na osnovanu sumnju da je neko u startu radio izborni inžinjernig. Dakle, nas onemogućiti da ostvarimo dobar rezultat, a, recimo, Stranka za BiH je kreatore tog izbornog inžinjeringa iznenadila svojim odličnim rezultatom, očekivali su drugačiji odnos snaga. Mi sada na djelu imamo izborni skandal, jer ne mogu biti krive samo općinske komisije, glavnu krivicu snosi CIK,koji nije na vrijeme poduzeo sve da se spriječi ovo što se sada događa – kaže za naš list Mirnes Ajanović, lider BOSS-a.

(Dnevni avaz)

 

 

 

 

 

 

 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku