hamburger-icon

Kliker.info

Ostatci “Hamama uz Ćuprijsku džamiju” zatrpani asfaltom

Ostatci “Hamama uz Ćuprijsku džamiju” zatrpani asfaltom

04 Decembra
16:14 2006

Ovo je za «Dnevni avaz» potvrdio predsjednik Islamske zajednice u Stocu, Amer Medar, koji kaže da se na ovaj način nastavlja  zločin protiv Stoca i njegovih stanovnika , a samim tim i protiv države Bosne i Hercegovine.

 

Radove koji su započeli 29. novembra, kako saznajemo, izvršili su radnici firme «Božić» d. o. o. iz Blizanaca kod Čitluka.

 

 
 

– Radnici ove firme su radili na sanaciji dijela lokalnog puta  iz Stoca prema Begovini, a zašto su nadležne vlasti odobrile sredstva i što je legalno urađeno. No, na inicijativu nekih građana hrvatske nacionalnosti koji žive u tom dijelu grada, asfaltirano je i mjesto na kojem se nalazio nacionalni spomenik tj. Hamam uz Ćuprijsku džamiju. Vjerovatno su to uradili kako bi lakše pristupali lokalnom putu ili jednostavno iz hira. Bez obzira o čemu je riječ, radi se o teškom krivičnom djelu. Time je potvrđeno nastojanje da se uklone svi tragovi islamske arhitekture i postojanja Bošnjaka.  To je sramno. Bošnjaci, ali i svi pošteni građani Stoca posljednji događaj dočekali su s gnušanjem – rekao je Medar, te dodao da se na spomenutom loklitetu nalaze i kameni ostatci srušenog hamama koji čekaju obnovu.

 

Medar je o ovom slučaju obavijestio Policijsku stanicu Stolac čiji su službenici obavili uviđaj na licu mjesta. Lokalitet su posjetili i predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koji su najavili da će preko federalnog ministarstva prostornog uređenja poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se asfalt uklonio i prostor nacionalnog spomenika oslobodio.

(Dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku