hamburger-icon

Kliker.info

Osmanović: Pokrenućemo veto na prijedloge himne i grba

Osmanović: Pokrenućemo veto na prijedloge himne i grba

11 Juna
17:54 2008

Adil Osmanović, potpredsjednik RS, izjavio je da Bošnjaci neće prihvatiti nametnuta rješenja himne i grba RS i da će pred Ustavnim sudom RS pokrenuti veto ukoliko parlament RS i Vlada RS ne nađu kompromisno rješenje.

"Ako Ustavni sud RS, pak, utvrdi da nema kršenja nacionalnih vitalnih interesa, veto će biti pokrenut pred Ustavnim sudom BiH, koji će dati konačan sud", kazao je Osmanović.

NN: Komisija za simbole RS uputiće Narodnoj skupštini RS na usvajanje dva prijedloga za himnu i idejno rješenje za budući grb. Da li će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS uložiti veto na predložena rješenja himne i grba RS?

OSMANOVIĆ: Za tako značajne zakone i odluke kao što su himna i grb RS treba visok stepen političkog razumijevanja i kompromisa da pri njihovom donošenju ne bi došlo do preglasavanja jednog od konstitutivnih naroda. Ali, po radu Komisije za simbole to se ne dešava već se upravo sve radi da dođe do preglasavanja. Potrebno je naći rješenja koja će biti prihvatljiva za sve. Zbog čega smo, inače, mijenjali grb RS i himnu "Bože pravde" ako ne želimo da se nađe adekvatno rješenje za sve narode? Ukoliko neko želi da iskoristi političku silu i nametne rješenje grba i himne RS, Klub Bošnjaka će pokrenuti vitalni nacionalni interes pred Ustavnim sudom RS. Ako Ustavni sud RS, pak, utvrdi da nema kršenja nacionalnih interesa, veto će biti pokrenut pred Ustavnim sudom BiH.

NN: Zbog čega sumnjate u ispravnost odluke Ustavnog suda RS?

OSMANOVIĆ: Iz ranije prakse se vidjelo da je Ustavni sud RS često pristrasan tako da ne donosi odluke u interesu svih konstitutivnih naroda. Postoje problemi u radu Ustavnog suda RS, koji olako prelazi preko veta koji Bošnjaci ulažu za povrede nacionalnih interesa. Nijedan od naroda se ne može dovesti u situaciju da mu se nameće rješenje i ako su predstavnici dva konstitutivna naroda nezadovoljni prijedlozi grba i himne RS moraju se preispitati.

NN: Možete li biti konkretniji koje su vam to odluke Ustavnog suda RS bile sporne?

OSMANOVIĆ: Bilo je negativnih primjera iz rada Ustavnog suda RS u donošenju odluka kao kada je bio u pitanju Zakon o praznicima, Zakon o amblemu… Ako se pređe olako preko pokretanja vitalnog nacionalnog interesa koji će pokrenuti Klub Bošnjaka i ako Ustavni sud RS utvrdi da nema kršenja vitalnog nacionalnog interesa, Ustavni sud BiH će dati konačan sud. Ponovo smo došli u situaciju kao u slučaju himne "Bože pravde" i grba Nemanjića da imamo dva konstitutivna naroda koja nisu zadovoljna, da neće da prihvate nametnuta rješenja grba i himne RS.

NN: Zbog čega se u prijedlozima himne RS i grba RS Bošnjaci ne pronalaze?

OSMANOVIĆ: Bošnjački članovi Komisije za izradu rješenja bili su protiv i jednog i drugog prijedloga himne, a i prijedloga budućeg grba RS i ne pronalaze se u njima. Politički predstavnici iz RS su protiv preglasavanja na državnom nivou, ali u RS dopuštaju preglasavanja. Ne može se tražiti da se u državi BiH bitne odluke donose s velikim stepenom kompromisa, a u RS da se odluke donose preglasavanjem. Ako na jednom prostoru ne želi preglasavanje onda se to ne može raditi na drugom prostoru. Što se tiče samog grba RS i teksta himne predstavnici Bošnjaka u Komisiji za simbole RS nisu zadovoljni jer se njima veliča RS kao država. Sve ovo ima za cilj da se prilikom sviranja himne vrate ustavne odredbe koje su promijenjene i u kojima je stajalo da je RS država srpskog naroda. Bošnjaci smatraju da u tekstu mora biti spomenuta i država BiH, a ne spominjanje samo Republike, ali to nije ispoštovano. Očigledno je da nema želje za kompromisom. Ako ne bude spremnosti da se u parlamentu postigne kompromis i ako Vlada RS ne izađe s kompromisnim rješenjem svakako da će Klub Bošnjaka iskoristiti sve raspoložive mehanizame i pokrenuti veto. Ne može se u tekstu himne spominjati RS kao država srpskog naroda. Tekstom himne se želi od RS napraviti država.

Prijedlozima teksta RS se čini državom, a što apsolutno ne stoji ni u Ustavu ni u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Grbom se, pak, pokazuje očita diskriminacija i dominacija jednog naroda nad drugima.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku