hamburger-icon

Kliker.info

Osma međunarodna investicjska konferencija : Počeo Sarajevo Business Forum 2017.

Osma međunarodna investicjska konferencija : Počeo Sarajevo Business Forum 2017.

22 Maja
16:33 2017

Osma međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF), koja je počela danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, okupila je brojne delegacije političkih i poslovnih lidera iz regije i svijeta.

Direktor Bosna Bank Internationala Amer Bukvić, pozdravljajući učesnike, rekao je da je SBF prepoznat kao jedan od najvažnijih poslovno-investicijskih događaja u regiji. Tokom dva dana SBF-a očekuje se više od hiljadu vodećih investitora i poslovnih ljudi iz cijelog svijeta.

Predsjednik Islamske razvojne banke (IDB) Bandar M. H. Hajjar prilikom otvaranja Foruma rekao je “da ništa ne može poljuljati vjerovanje da otvorenost može donijeti dobro ovoj regiji”, prenosi agencija Fena.

“Nema boljeg mjesta danas na kojem se može primjerom pokazati kako se može investirati u ovu regiju”, naveo je Hajjar.

Sarajevo Business Forum ove je godine okupio vodeće investitore i poslovne ljude iz cijelog svijeta, pružajući im priliku da se upoznaju s mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje regije: Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

Bit će predstavljeni projekti iz poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, građevinarstva, usluga, turizma i drugih razvojnih sektora.

Prvog dana zasjedanja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine prisutnima će se, između ostalih, obratiti predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić te predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i direktor u Direkciji za proširenje EU-a Christian Danielsson.

Regionalno povezivanje

Investitorska konferencija SBF 2017. u fokusu ima i regionalno povezivanje, pa će jedan od najvažnijih panela biti posvećen saradnji država regiona i mogućnosti zajedničnog nastupanja pred međunarodnim investitorima.

Panel “One Region – One Economy” okupit će ugledne govornike, među kojima bivše regionalne državnike te predstavnike Evropske unije, Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, vlada Srbije i Hrvatske te poduzetnike i predstavnike Evropske banke za obnovu i razvoj.

Prvog dana foruma bit će održan i panel o ulozi Jugoistočne Evrope u ekonomskom povezivanju Istoka i Zapada.

Posebna sesija prvog dana, organizirana u saradnji sa Dubai Exportom i Dubai Islamic Economy Development Centreom, bit će posvećena islamskoj ekonomiji i halal tržištu.

Susreti privrednika

Drugog dana SBF-a bit će održan niz sjednica, na kojima će investitori i stručnjaci razmotriti teme povezivanja širih regiona istočne Azije i jugoistočne Evrope te srednje i zapadne Azije s regijom.

Poseban dio bit će posvećen ulozi evropske perspektive u ekonomskom razvoju.

Bit će održani i okrugli stolovi o saradnji Dubaija s regijom te uvezivanju indonezijske privrede s poslovnim ljudima sa Balkana.

(Klker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku