hamburger-icon

Kliker.info

Oliver Dulić: Srbija će uhapsiti sve optužene za ratne zločine

Oliver Dulić: Srbija će uhapsiti sve optužene za ratne zločine

17 Jula
02:08 2007

Srbija će učiniti sve da u najkraćem mogućem roku uhapsi sve optužene za ratne zločine, najavio je jučer u Sarajevu Oliver Dulić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije.Pitanje ratnih zločina moramo zatvoriti čim pre. Najpre zbog nas samih u Srbiji. Politička volja za hapšenje svih optuženih za ratne zločine postoji, zbog čega mogu reći da ćemo učiniti sve da u najkraćem mogućem roku pronađemo i uhapsimo sva lica za kojima se po ovom osnovu traga", kazao je Dulić nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH. Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, naglasio je važnost poboljšanja saradnje Srbije i BiH. "Podržavamo Srbiju kakvu predstavlja politika koju provodi, među ostalim, i aktuelni predsjednik srbijanske skupštine. Dakle, podržavamo stabilnu Srbiju na putu ka EU", istakao je Komšić.Delegacija Narodna skupštine Srbije jučerašnjim susretima s kolegijima Predstavničkog i Doma naroda parlamenta BiH, članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, kolegijima parlamenta FBiH, te čelnicima FBiH, započela je dvodnevnu posjetu BiH. Dulić je u razgovorima sa domaćinima istakao kako je u BiH došao pružiti ruku prijateljstva i saradnje."Postoje otvorena pitanja između BiH i Srbije, kao što su provedba presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, specijalne veze, te još neka pitanja iz bliže prošlosti. Međutim, trebamo prihvatiti pruženu ruku prijateljstva te nastaviti graditi odnose za dobrobit naših naroda. U tom smislu, trebamo se okrenuti ekonomskom razvoju", rekao je Beriz Belkić, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH.Dulić je rekao kako i Srbija mora ukinuti privilegije koje je ranije dala duhanskim i naftnim kompanijama, što izaziva snažna protivljenja, ali unatoč tome srbijanske vlasti odlučne su u pristupanju CEFTA."CEFTA treba da gledamo kao predvorje EU. Mislim da cela regija može biti dodatno osnažena ovim sporazumom. U EU možemo ući kao male i slabe države, ili kao ekonomski snažna regija. Mislim da je bolja ova druga varijanta zbog naših građana. Vreme je da zatvorimo stranicu istorije i krenemo napred. Ekonomska saradnja i evropske integracije su put u budućnost", naglasio je Dulić.Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić u razgovoru sa Dulićem rekao je da treba unaprijediti bilateralne odnose."BiH i Srbija mogu sarađivati za dobrobit naroda ove dvije države. BiH treba da smanji spoljnotrgovinski debalans, s obzirom na sadašnji negativni trend, jer se pokrivenost uvoza izvozom smanjuje iz godine u godinu", rekao je Špirić i dodao da BiH podržava svaki dogovor koji u pregovorima o statusu Kosova postignu Beograd i Priština.

Dulić: Očekujemo da susjedi jednostrano ne priznaju Kosovo     Srbija od BiH i svih susjeda očekuje da unilateralno ne priznaju nezavisnost Kosova, kazao je juče Dulić."Znamo da nam naši susedi ne mogu pomoći u rešavanju ovog pitanja, ali ih molimo da nam i ne odmažu. Očekujemo da niko od zemalja regiona unilateralno ne prizna nezavisnost Kosova, jer verujemo da se ovo pitanje može rešiti pregovorima na zadovoljstvo srpske i albanske strane, uz pomoć velikih svetskih sila", naglasio je Dulić. Dodao je da pitanje Kosova ne može utjecati na region, ako bude poštovano međunarodno pravo nepovredivosti granica. Predsjednik srbijanske skupštine naglasio je da je Kosovo problem koji može utjecati na cijelu regiju, ali i šire okruženje.

CEFTA nema alternativu

Čelnici parlamenata BiH i Srbije jučer su dogovorili da je potrebno formirati posebno radno tijelo u kojem bi sjedili predsjednici parlamenata zemalja potpisnica Sporazuma o zoni slobodne trgovine centralne Evrope (CEFTA)."Zadatak ovog tijela bit će praćenje provedbe CEFTA. U BiH postoje određene rezerve prema ovom sporazumu, jer u cijeli proces ulazimo hendikepirani devastiranom privredom, ali nemamo bolju alternativu", istakao je Beriz Belkić, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH.  (Kliker.info/NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku