hamburger-icon

Kliker.info

Čolak pokušavao uvjeriti Kopolu da povuče zahtjev za smjenu komesara Glibića

Čolak pokušavao uvjeriti Kopolu da povuče zahtjev za smjenu komesara Glibića

06 Septembra
17:17 2006

Centralna tema sastanka bilo je pismo generala Kopole u kojem se traži da se komesar Glibić odmah povuče s funkcije, a prethodno suspendira Šehića i Žilića, te Glibićevo odbijanje da postupi po zahtjevima EUPM-a.  Između ostalog, kako «Dnevni avaz» neslužbeno saznaje, Čolak  je Kopolu pokušavao uvjeriti da povuče svoj zahtjev i da EUPM odustane od zahtjeva za smjenu Glibića!? To je, saznajemo, ujedno i poruka hrvatskih političkih zvaničnika u BiH, koji Kopolin zahtjev za smjenu Glibića smatraju politički motiviranim. Sa suprotne strane Čolaku je, navodno, odgovoreno da Glibić treba postupiti po zahtjevu EUPM-a ili će visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling poduzeti odgovarajuće mjere.  Kako zvanične zaključke ovog sastanka nismo dobili jučer smo ove informacije pokušali provjeriti kod ministara sigurnosti BiH Bariše Čolaka, ali je on isključio mobilni telefon. U EUPM su nam potvrdili da je sastanak Kopole i Čolaka održan, ali o zaključcima nisu mogli govoriti.

Tako je javnost je jučer stala uskraćena za službeno očitovanje  na pitanje što će se desiti nakon što je Glibić odbio postupiti po zahtjevu EUPM-a. Prema «Avazovim» izvorima bliskim međunarodnoj zajednici, vjerovatno će se cio slučaj prebaciti na odlučivanje OHR-u, a visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling bi u slučaju Glibića po prvi put mogao iskoristiti tzv. Bonske ovlasti i ukloniti ga s funkcije do petka popodne. U tom smislu posmatra se u jučerašnji stav OHR-a koji, prema riječima portparola Marija Brkića, «odlučno podržava mjere šefa misije EUPM-a Vićenca Kopole, koji je pozvao policijskog komesara Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećka Glibića da napusti dužnost».

– Pozivajući Glibića da dobrovoljno odstupi sa dužnosti, Kopola je djelovao na osnovu mandata EUPM-a, koji uključuje unaprjeđenje odgovornosti policije – rekao je  jučer Brkić na konferenciji za novinare u Sarajevu.  On je podsjetio da EUPM svoju Misiju u BiH obavlja na  poziv vlasti BiH  i u mandatu ove misije je da nadgleda i vrši inspekciju loklanih policijskih snaga radi dostizanja međunarodnih standarda.  

(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku