hamburger-icon

Kliker.info

Okretanje leđa “Herceg-Bosni”

Okretanje leđa “Herceg-Bosni”

19 Novembra
17:32 2007

Piše: Faruk VELE

Jučer se navršilo 16 godina  od kako je   Mate Boban u Grudama proglasio seperatističku tvorevinu tzv. Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu i postao njen predsjednik, označivši tako početak višegodišnjih pokušaja hrvatske secesije iz BiH.
U realizaciji tog fantom-projekta  na prostoru Hercegovine i srednje Bosne ostali su samo zlo i pustoš.  Ubijeno je, zatočeno u logorima, mučeno i pljačkano na hiljade uglavnom Bošnjaka, unesrećeno na stotine porodica, porušeni mnoge bogomolje i spomenici poput Starog mosta, te trajno potkopani višestoljetni  dobri odnosi Bošnjaka i Hrvata u zemlji.
Obilježavajući godišnjicu «Herceg-Bosne», jučer su na ulice Mostara ponovo izmigoljili mračni likovi njegove bliske prošlosti, čelnici mostarskog HVO-a Jadran Topić i Petar Zelenika, te položili vijence na mostarskom Rondou, a potom i u Grudama na grobu svoga predsjednika Mate Bobana.
Evocirajući sjećanja  na crne mostarske dane, baš u stilu kao što je 9. maja 1993. godine pozivao Bošnjake i pripadnike Armije BiH u Mostaru da predaju oružje,  Topić je i jučer ponosno istakao kako je «Herceg-Bosna» «povijesna činjenica te da se povijest ne smije zaboraviti», a Petar Zelenika gotovo uzviknuo kako je «Herceg Bosna svima nama je u srcu»!
Sama njihova pojava i nadahnjivanje nad grobom zločinca Mate Bobana, koji je samo smrću izbjegao odgovaranjem pred licem zemaljske pravde, svjedok je činjenice da je mračna ideja  u nekim usijanim glavama i dalje živa.
No, nije mogla ostati neprimjećena činjenica da je na obilježavanju godišnjice  jučer prisustvovalo, zajedno s organizatorima, svega dvadesetak osoba, a po prvi put nakon 16 godina nije došao niko od predstavnika hrvatskih stranaka.
Bez obzira da li to rade iz straha, deklarativno ili zbog nečeg drugog, ili će se, kako reče Topić, «uskoro pojaviti, jer politička situacija ide u drugom smjeru», ostaje otvorena nada da razumni i relevantni hrvatski političari «peru ruke» od politike «udruženog zločinačkog pothvata»  zbog kojeg danas u Hagu odgovaraju Jadranko Prlić i družina. Takva politika, bez obzira na stradanja Bošnjaka,  najviše zla donijela samim Hrvatima. A raznim «topićima» i «zelenikama» treba biti jasno da će iza novih «hercegbosanskih» avantura, na koje bi rado pozivali hrvatski narod, ponovo ostati samo zlo, pustoš, tuga i bol.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku