hamburger-icon

Kliker.info

Oko 400 miliona maraka viška od PDV-a uplatiti u penzione fondove

Oko 400 miliona maraka viška od PDV-a uplatiti u penzione fondove

08 Septembra
07:11 2006

Prema njegovim riječima, do kraja ove godine ubiranjem PDV-a bit će prikupljeno oko 400 miliona maraka više nego što je planirano. Inicijativa predviđa da se najveći dio tog novca uplati u penzione fondove, a dio uloži u izradu socijalnih programa i u razvoj privrede.
Nadležnim entitetskim tijelima i vlasti Distrikta Brčko ostavljeno je da odluče u kojem će se omjeru dijeliti novac. Naravno, pod uvjetom da nadležni prihvate postupiti prema ovoj inicijativi. Čengić je iznio i sve dobre strane Inicijative.
– Ugrožene kategorije stanovništva bile bi pomognute i dovedene u bolju socijalnu poziciju, smanjili bi se porezi na plaću za pet do osam posto, a porezi na dobit bi još više bili umanjeni, smanjenje poreza državu BiH bi učinilo privlačnijom za strana ulaganja, a došlo bi i do daljeg poboljšanja trgovinskog bilansa države – konstatirao je Čengić.
U svakom slučaju, Komisija je prvo tijelo u zemlji koje je izašlo s konkretnim prijedlogom o tome kako utrošiti višak od PDV-a na koji se nije računalo da će biti prikupljen. Pitanje je samo da li će njihov prijedlog prihvatiti entiteti i Distrikt.
Delegati Doma naroda jučer su, najvećim dijelom, rješavali pitanja proceduralne prirode. Gotovo trećina sadržaja dnevnog reda odnosila se na davanje saglasnosti da se izmjene i dopune zakonskih rješenja razmatraju po skraćenom postupku.
Delegati su imenovali Mariju Puticu, Nikolu Deretića, Nadu Milošević i Plamenka Čustovića za članove Upravnog odbora Javnog RTV servisa BiH.

 

(Dnevni avaz)

DGS i lijekovi u prvom čitanju


Bez ikakve rasprave jučer su usvojena dva zakonska rješenja u prvom čitanju. To su Zakon o lijekovimna i medicinskim sredstvima u BiH i Izmjene i dopune Zakona o Državnoj graničnoj službi (DGS). Između ostalog, izmjene Zakona o DGS-u odnose se na promjenu naziva ove državne institucije u Granična policija BiH.

Lani izdato 466 dozvola za uvoz i izvoz oružja


Dom naroda jučer je prihvatio Informaciju o izdatim dozvolama za izvoz, odnosno uvoz oružja i vojne opreme u prošloj godini, u kojoj se navodi da je u tom periodu izdato ukupno 466 dozvola.
Od ukupnog broja, 273 dozvole su izdate za izvoz oružja i vojne opreme, 183 dozvole se odnose na uvoz, dok je deset dozvola izdato za privremeni uvoz oružja i vojne opreme.
Na osnovu profaktura dostavljenih uz zahtjeve za izdavanje dozvola, ukupna vrijednost prometa oružjem i vojnom opremom iznosila je 78.114.681 eura, od čega je ukupna vrijednost izvoza u prošloj godini iznosila oko 63,5, a uvoza oko 14,3 miliona eura.
Oružje i vojna oprema izvezeni su u 30 zemalja.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku