hamburger-icon

Kliker.info

Odzvonilo : FIFA i UEFA traže smjenu uprave NS BiH na čelu s Ušanovićem!

Odzvonilo : FIFA i UEFA traže smjenu uprave NS BiH na čelu s Ušanovićem!

26 Novembra
17:26 2008

Svjetska i Evropska nogometna asocijacija (FIFA i UEFA) traže promjenu kompletnog menadžmenta Nogometnog saveza BiH, na čelu sa generalnim sekretarom Munibom Ušanovićem, potvrdili su za naš list članovi Predsjedništva Sulejman Čolaković i Bogdan Čeko.   Nakon što su prošle sedmice Eva Paskije (Eva Pasquier) iz FIFA-e i Paskal Tores (Pascal Torres) iz UEFA-e posjetili NSBiH, saznali smo nekoliko interesantnih detalja koji su, po običaju, trebali ostati nedostupni javnosti.Od Čolakovića i Čeke te od prvog čovjeka Saveza Ilje Dominkovića tražili smo potvrdu nezvanične informacije da su predstavnici FIFA-e i UEFA-e sugerirali da Munib Ušanović ne bude ponovo izabran na funkciju generalnog sekretara, budući da je optužen za poresku utaju i zloupotrebu položaja. Evo što nam je odgovorio Čolaković:- Oni traže da se promijeni kompletan menadžment Saveza. To nije nikakva tajna, to je spomenuto još i na sastancima u Beču i Cirihu ranije ove godine.Njegove je riječi potvrdio i Čeko, dok je Dominković, po svom običaju, ostao nedorečen.Naši sagovornici nisu htjeli komentirati stav međunarodnih organizacija. Lako je pretpostaviti da se, osim sudskog postupka protiv Ušanovića i sekretara za finansije Miodraga Kureša, razlozi mogu naći i u lošem poslovanju Saveza, sklapanju spornih marketinških ugovora, kadrovskim problemima, lošoj klimi u NSBiH…
Trojica kandidata
S ovakvom preporukom nadležnih međunarodnih institucija situacija u vezi s izborom prvog operativca NSBiH sve se više komplicira. I dalje je nepoznato kada će se sastati članovi Izvršnog odbora kada je riječ o ovom pitanju. Planirano je da to bude između 1. i 5. decembra, ali je termin, na zahtjev FIFA-e i UEFA-e, prolongiran. Međunarodni zvaničnici žele prisustvovati sastanku i ne dopustiti nikakve malverzacije. Inače, na konkurs za izbor generalnog sekretara stiglo je deset prijava, a nadležna Komisija je odabrala četvoricu kandidata. Nakon što je naknadno jedan od njih Ismet Ovčina odustao, u konkurenciji su ostali Fuad Čolpa, Nijaz Merdanović i Munib Ušanović.
Da li će konkurs biti poništen?
U kuloarima se sve glasnije spominje mogućnost kako će naša nogometna vlada, da se ne bi zamjerila Cirihu i Nionu, poništiti konkurs za izbor generalnog sekretara i raspisati novi. – Kod nas se špekulira sa svim pa i s ovim pitanjem. Konkurs je zakonski propisan i mora se ispoštovati do kraja. Izvršni odbor će odlučiti o generalnom sekretaru. Na zahtjev FIFA-e i UEFA-e, odgodili smo sjednicu, jer ove dvije asocijacije žele da njihovi predstavnici prate izbor generalnog sekretara. Vjerujem da će sastanak biti održan u prvoj polovini decembra – kazao nam je Dominković, dok je Čeko između redova poručio:- Izvršni odbor će donijeti stav o izboru generalnog sekretara. Ako taj stav bude da se konkurs poništi, poništit ćemo ga. (Kliker.info-avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku