hamburger-icon

Kliker.info

Odnosi BiH i Hrvatske: Ni stari problemi nisu riješeni, a pojavio se novi

Odnosi BiH i Hrvatske: Ni stari problemi nisu riješeni, a pojavio se novi

04 Marta
21:41 2007

Međudržavno vijeće BiH i Hrvatske, koje su predvodili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Haris Silajdžić, Željko Komšić te resorni ministri dvije države, ni na jučerašnjoj 11. sjednici u Zagrebu nije donijelo pomaka u rješavanju otvorenih pitanja.
Problemi koji su bili aktuelni i na samom formiranju ovog vijeća prije skoro devet godina, a to je pitanje granice kod Bosanske Kostajnice, imovinskopravni odnosi, Luka Ploče i pitanje prolaza kroz Neum i jučer su detektirani, te je ponovljeno da vlade dvije države trebaju aktivnije raditi na njihovom rješavanju. Osim što nisu riješeni stari problemi, jučer se pojavio i novi jer je hrvatska strana iznijela novu dokumentaciju tvrdeći da time dokazuje da Veliki i Mali Školj u blizini poluotoka Klek pripadaju ovoj državi. Time se praktično onemogućuje BiH zadržavanje statusa pomorske zemlje, odnosno direktnog pristupa na otvoreno more.
– Mi imamo dokumente da ovi otočići pripadaju BiH. Usko vezano pitanje je i izgradnja mosta na Pelješcu i mi smo poručili da u BiH ne postoji politička saglasnost za njegovu gradnju. Tu je ostalo i rješavanje imovinskopravnih odnosa i mi smo konstatirali da je imovina BiH u Hrvatskoj nešto veća od one koju Hrvatska ima u našoj zemlji – kazao je predsjedavajući Nebojša Radmanović, te naglasio da ova pitanja treba rješavati bez pritiska i da ona ne smiju narušiti odnose između dvije zemlje.  Predsjednik Mesić je rekao da ova pitanja spadaju u nadležnost vlada te da će sa ove sjednice biti date upute da ubrzaju njihovo rješavanje.
– Mi smo sva ta otvorena pitanja spomenuli. A ima i želje i načina kako da se to rješava. Konkretan doprinos tome dale su obje vlade, prisustvom tri ministra iz BiH i četiri iz Hrvatske – kazao je Mesić.

(kliker.info/avaz)
(foto: jutarnji list)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku