hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak Tonyja Blaira

Odlazak Tonyja Blaira

11 Maja
11:59 2007

Sedamn dana nakon desete godišnjice dolaska na čelo Britanije, premijer Tony Blair jučer je objavio da odlazi za mjesec i pol. Njegov posljednji radni dan u premijerskoj fotelji bit će 27. jula, kada će svoju ostavku predati kraljici Elizabeti II. Datum odlaska Blair je ujutro objavio vladi, da bi govor za javnost održao pred biračima, prijateljima, stranačkim kolegama i obitelji u svojoj izbornoj jedinici Sedgefield. Blair se u tom govoru ispričao za greške koje je počinio – ali ih nije imenovao – te je Britance pozvao da dobro razmisle o stanju u svojoj državi 1997. godine, kada su laburisti konzervativcima oteli vlast nakon 17 godina. – Očekivanja su bila vrlo visoka. Možda previsoka – rekao je Blair koji ne sumnja da je Britanija danas puno bolje mjesto nego što je bila prije deset godina: više je poslova, s boljim zdravstvenim i obrazovnim sustavom i nižim postotkom kriminala. Sjednica vlade protekla je u veselom, ali emotivnom tonu, a Blairov najvjerojatniji nasljednik Brown održao je topli govor o Tonyjevim uspjesima u zadnjih 10 godina. Te su Brownove riječi dočekane pljeskom i lupanjem po stolovima. Pitanje Blairova odlaska vuče se od 2004., kada je – usred napada zbog rata u Iraku i nakon operacije srca koja je dovela do rasprave o njegovu zdravlju – najavio da će ostati do kraja trećeg mandata, ali da se neće boriti za četvrti. Od osvojenih izbora 2005. godine pitanje njegova odlaska nije silazilo s političkog dnevnog reda, da bi konačno u rujnu prošle godine – nakon serije ostavki obično lojalnih nižih dužnosnika u vladi – objavio da će otići u roku od godinu dana. Blair je davno rekao da ne želi biti poput Margaret Thatcher koja je predugo vladala, ali je bilo  jasno da je želio dočekati 10. godišnjicu u Downing Streetu. Nakon što je objavio da odlazi, Blair se vratio u London da bi ispunio ono što je obećao tijekom govora u Sedgefieldu – da će s punom koncentracijom vladati zadnjih sedam tjedana koje će provesti u Downing Streetu. U tome razdoblju pokušat će zacementirati svoje “nasljedstvo”, od reformi obrazovnog i zdravstvenog sustava do povratka lokalne vlasti u Sjevernoj Irskoj. Na međunarodnoj sceni Blairov će oproštajni susret biti sastanak predsjednika i premijera 8 najbogatijih zemalja svijeta G8 u Njemačkoj, gdje će pokušati progurati donošenje sporazuma o dva problema koja vidi kao najvažnija – klimatske promjene i provedba obećanja s G8 summita u Škotskoj: pomoć Africi. (Kliker.info/Jutarnji list)

Dva najvažnija Blairova nasljeđa bit će rat u Iraku i činjenica da je prvi laburistički premijer koji je svojoj stranci osigurao tri mandata na vlasti. U jučerašnjem govoru Blair je rekao kako misli da treba stvari u Iraku provesti do kraja, a svom je nasljedniku i cijeloj stranci zaželio sreću.

U kojem će pravcu Blair nakon odlaska iz Downing Streeta okrenuti svoju daljnju karijeru, još nije izvjesno, a mnogi su britanski analitičari jučer komentirali da će Britancima – voljeli ga ili mrzili – Blair vrlo brzo početi nedostajati…

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku