hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak novinarske legende : U Chicagu preminuo čuveni novinar Mugdim Karabeg-Mugda

Odlazak novinarske legende : U Chicagu preminuo čuveni novinar Mugdim Karabeg-Mugda

20 Novembra
04:59 2022

– Jutros rano sa prvim zrakama sunca napustio nas je,  u svojoj 93. godini života,   naš dragi Mugdim Karabeg , saopštila je u subotu  na svom Facebook profilu Mugdina životna saputnica Emira i tako  potvrdila tužnu vijest da je u svom domu, daleko od rodnog Mostara , u  Chicagu  preminuo jedan jedan od doajena i bardova bosanskohercegovačkog i jugoslovenskog novinarstva.

Mugdin odlazak u legendu, potvrdio je putem društvenih mreža  i poznati mostarski novinar Alija Behram koji je istakao da je  dugogodišnji ugledni novinar i urednik dnevnika Oslobođenje bio jedan od najboljih novinara koje je  ovaj list  imao o u svojoj historiji.

-Volio je ljude, bio otvoren, srdačan i pristupačan posebno mlađim kolegama, uvijek spreman da pomogne, da pruži mudar i koristan savjet.

U mostarskom dopisništvu Oslobođenja, kao dugogodišnji urednik, pomogao je da se izgradi i podigne cijela jedna generacija novinara koji su sedamdesetih, osamdesetih godina i kasnije, slovili kao ugledna novinarska pera u brojnim medijskim ustanovama kako u Mostaru, tako diljem BiH i bivše Jugoslavije

Njegove novinarske kolege bez ustezanja će reći da je Mugdim bio velika moralna i ljudska veličina. U svom dugogodišnjem novinarskom djelovanju, izgradio je vlastitu prepoznatljivu brazdu doprinosa u borbi za mir, saradnju i bratstvo među ljudima. To je bio razlog da ga Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara nagradi priznanjem Mimar mira.

Čak i kada je, potpuno nedužan i samo zbog toga što se kao novinar 90.tih godina snažno zalagao za očuvanje multietničke i kosmopolitske supstance Mostara u nepodijeljenoj zajedničkoj BiH, državi svih njenih naroda i građana, uhapšen je od strane HVO i bio  zatočenik njihovog kazamata u Dretelju. Nakon izlaska izu logora, odlučio je da bude bliže svojoj djeci i skrasio se u Sjedinjenim američkim državama.
Vječna mu slava,
Spavaj mirno dobro čovječe !, napisao je Behram.

(Kliker.info)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Patriota
    Patriota 20 Novembra, 06:57

    Rahmet ili pokoj dusi, velikanu od covjeka, Mostarca i Novinara. Steta ako ne bude mogucnosti da se pokopa u svom Mostaru. Porodici saucesce i zdrava glava, budite ponosni sto ste dio Mugdimove porodice.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku