hamburger-icon

Kliker.info

Odjeci najave Dodikovog referenduma : Ako ga i bude to će biti anketa koja košta !

Odjeci najave Dodikovog referenduma : Ako ga i bude to će biti anketa koja košta !

30 Juna
07:06 2015

Dodik444Nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik najavio da će u toku ove sedmice predložiti održavanje posebne sjednice entitetske Narodne skupštine za raspisivanja referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i neprihvatanju njihovih odluka na tlu tog entiteta, pitali smo pravnike i analitičare koliko je ta ideja ostvariva. Dodik je to najavio, nakon posljednje odluke pravosudnih institucija BiH da puste Nasera Orića da se brani sa slobode, nakon izručenja iz Švicarske.

Posljednju najavu Milorada Dodika o održavanju referenduma u RS kako bi se odbacilo djelovanje Suda i Tužilaštva BiH u tom entitetu i pravni eksperti i analitičari posmatraju pravno neutemeljenim, te avanturom u koju će se entitetski predsjednik teško upustiti. Taj referendum, osim očitih političkih konsekvenci, ne bi imao nikakvu pravnu valjanost, mišljenja je profesor ustavnog prava iz Mostara Nurko Pobrić.

“Ne može sad jedan entitet odlučivati o zakonu koji je zakon Bosne i Hercegovine. Postoji Zakon o Sudu BiH i to je državni zakon da tako kažem. E sad, ne mogu građani jednog entiteta niti igdje ima to napisano, da građani jednog entiteta mogu odlučivati o tome hoće li zakon države ostati ili neće, ili hoće li ga oni primjenjivati ili neće. Takav propis ne postoji kod nas i ne samo kod nas, nego ni u jednoj državi ne postoji”, ističe Pobrić.

I u kancelariji Visokog predstavnika za BiH (OHR) izdali su upozorenje u pogledu Dodikovih najava o održavanju referenduma, da pravosudnim institucijama mora biti omogućeno nezavisno djelovanje. Portparol OHR-a Mario Brkić, rekao je da Visoki predstavnik u potpunosti podržava rad Suda i Tužilaštva BiH u ostvarivanju njihovih ustavnih nadležnosti.

“Institucije su uspostavljene u skladu sa Ustavom BiH kako bi obavljale Ustavom propisane obaveze države u domenu pravosuđa. Ustavni sud BiH je to potvrdio u više obavezujućih i konačnih odluka. Stoga je ustavna obaveza entiteta da poštuju ustavne nadležnosti državnog nivoa, i provode odluke institucija Bosne i Hercegovine u tom smislu”, naglasio je Brkić.

Neki analitičari posmatraju Dodikovu najavu kao samo još jednu prijetnju referendumom, koju neće ni pokušati provesti. Za gotovo deset godina na vlasti, Milorad Dodik je više od 30 puta zaprijetio održavanjem referenduma i to najčešće o radu Suda BiH te o nezavisnosti Republike Srpske.

No, u posljednjem obraćanju novinarima u Banjaluci u ponedjeljak, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da mu se po prvi put najava referenduma predsjednika Dodika čini ozbiljnom.

“Ne znam šta je njegov sljedeći korak. Ali ozbiljno mislim da bi referenduma ovaj put moglo biti”, izjavio je Ivanić.

Indikativno je da bi referendum dodatno raspirio zategnutost odnosa u Bosni i Hercegovini. Ipak, jedno je najaviti, a drugo je sprovesti, kaže kolumnista internet magazina Buka Dragan Bursać.

“Šta ako vi izglasate, na primjer da ne priznajete odluke Ustavnog suda BiH? Šta to znači? To je anketa. Čak i ako se referendum provede, to je anketa koja će građane, poreske obveznike Republike Srpske, skupo, preskupo koštati”, zaključuje Bursać.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku