hamburger-icon

Kliker.info

Odgovor na akciju “Damask” : Vehabije spremaju prosvjede u Sarajevu

Odgovor na akciju “Damask” : Vehabije spremaju prosvjede u Sarajevu

06 Septembra
05:55 2014

vehabije-hapsenjeSaslušanja i kako se to kaže policijskim rječnikom, kriminalistička obrada 16 vehabija koje su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) prekjučer uhapsilui  diljem BiH još uvijek traje.S obzirom da su osumnjičeni za terorizam, SIPA ima pravo zadržati ih 72 sata od trenutka hapšenja a kada prelaze u nadležnost Tužilaštvu  BiH. Dvojica su nakon što su saslušani kasno preksinoć pušteni.

Žele tapiju na BiH

Prekjučer su uhapšeni  Bilal Bosnić, Hamdo Fojnica, Muhamed Džerahović, Emin Hodžić, Adem Karamuja, Mirza Kapić, Ibrahim Delić, Eduard Durguti, Senad Hukić, Enes Mešić, Elvir Muratović, Sedin Huseinović, Fiket Zukić, Avdullah Hasanović i Jasmin Jašarević i svi oni su u vrhu vehabijskog pokreta koji djeluje u BiH.Hoće li Tužilaštvo  BiH dokazati njihovu odgovornost i krivnju za financiranje terorizma, poticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkog djelovanja, organiziranje terorističkih skupina, organiziranje slanja bh. državljana na ratišta u Siriji i Iraku, sudjelovanje u ratnim sukobima u stranim terorističkim formacijama, ostaje za vidjeti.

Svi su oni osumnjičeni za teška kaznena djela i prema zakonskim propisima, ako se ona dokažu, prijeti im kazna zatvora od jedne do deset godina.Za one koji su se borili na ratištima u Siriji i Iraku, a za što postoje dokazi i koji su to sami potvrdili, dvojbe nema – bit će osuđeni na tri godine zatvora jer je tako zakonom predviđeno.Hapšenje  15 vehabija podiglo je na noge cijeli vehabijski pokret u BiH i jučer je na njihovim portalima saopšteno  da se radi o državnom terorizmu uz poruke da moraju svoje redove ojačati.Prema nekim izvorima, oni spremaju odgovor na hapšenja  koji podrazumijeva i njihov masovan izlazak na ulice i ulične proteste u Sarajevu i drugim mjestima u BiH.

O opasnostima od vehabijskog pokreta u BiH, već dugo se govori, a državna Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) o svojim saznanjima godinama upozorava i obavještava nadležne.Usprkos tome, malo je ili gotovo ništa učinjeno. Istina, u februaru  2011. godine oko 600 policajaca sudjelovalo je u spektakularnoj akciji u vehabijskom uporištu u Gornjoj Maoči, kada je nekoliko njih uhapšeno . Svi su nakon saslušanja pušteni i sve je ubrzo zaboravljeno. Zbog toga se u javnosti i jučer postavljalo pitanje hoće li ova akcija SIPA-e završiti kao ona od prije nešto više od tri godine.

Inače, glavne odlike vehabizma su ekstremizam kojim se negira umjerenost i nepodnošenje drugih, osobito muslimana koji drukčije misle, čime se negira tolerancija. Drugim riječima, radi se o radikalnim islamistima koji ne prezaju čak ni od ubijanja muslimana tokom njihovih molitvi u džamijama.– Vehabijski militanti ne dolaze samo po našu djecu jer je to faza koju su oni prevladali. Oni dolaze po tapiju na ovu zemlju i njezine institucije – upozorio je svojevremeno akademik Rešid Hafizović, profesor na Fakultetu islamskih znanosti u Sarajevu.On je naglasio da ‘taj tragični i pošasni fenomen svim silama želi ustati protiv dijaloga, tolerancije, slobode, mira, ljudskih prava, dostojanstva svake ljudske sobe i svih drugih darova suvremene ljudske civilizacije’.

– Sve rade pod izgovorom bezumnog zazivanja tobožnjem vraćanju izvorima islama, potpuno ogoljenim i lišenim svake vrste znanstvenog posredovanja muslimanskog mislećeg genija – kazao je prof. dr. Hafizović i takvim stavom je na sebe navukao bijes vehabijskog pokreta i nekih dijelova Islamske zajednice, pa je proglašavan i izdajnikom i neprijateljem islama i muslimana.

Odlazili i vraćali se

Almir Džuvo, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije, javno je prije tri godine saopštio  da u BiH ima 3000 vehabija koji su u svakom trenutku spremni na terorističke akcije, uz naznaku da OSA o tome ima precizne podatke i dokaze. Po njegovim riječima, panika i strah uhvatili bi svakog građanina kada bi znali na što su sve spremne vehabije među kojima je najviše onih koji su regrutirani iz redova kriminalaca i narkomana.Prema podacima s kojima nadležne institucije u BiH raspolažu, trenutačno je u terorističkim organizacijama na ratištima u Iraku i Siriji oko 150 državljana BiH. U ovoj godini njih 20 je poginulo i to u međusobnim sukobima terorističkih skupina. Krajem prošlog mjeseca u samoubilačkom napadu poginuo je Emrah Fojnica čiji je otac Hamdo prekjučer uhapšen.

Zanimljivo je da je jedan da vojnih zapovjednika Islamske države Iraka i Sirije (ISIS) Bajro Ikanović iz Hadžića, kod Sarajeva, kojem je u BiH suđeno zbog terorizma. Kenan Bijedić iz Visokog je vojni instruktor ISIS-a u Siriji, a Midhat Đono iz Hadžića je prevoditelj bh. državljanima koji su pripadnici terorističkih formacija u Siriji.
Pouzdano se zna da su se Enver Lilić iz Vogošće, Nermin Spahić iz Kaknja, Muhamed Meco iz Sarajeva, Semir Vatrić iz Sarajeva, Latif Talić iz Zenice, vratili u BiH s ratišta u Siriji i Iraku. Abdulah Ibradžić iz Sarajeva, Aldin Alibašić iz Sarajeva, Fikret Hadžić iz Kaknja, Emir Hodžić iz Vogošće, Mevludin Ahmedspahić iz Zenice, vratili su se u BiH i ponovno otišli na ratišta u Iraku i Siriji.

Na ratištima u tim zemljama su i dalje Haris Sivac iz Zenice, Mevludin Cicvara iz Viteza, Djamel Boutrif koji im alžirsko i bh. državljanstvo, Jasmin Kesreović iz Sarajeva, Vildan Ključo iz Mostara, Bećir Hadžić iz Sarajeva, Advan Mijatović iz Trebinja, Edin Alijev iz Hadžića, Mirzet Mahmutović iz Srebrenika, Kenan Kršo iz Sarajeva, Suad Čolić iz Tešnja, Jasmin Grabus iz Brčkog, Ermin Odobašić iz Kaknja, Munib Ahmetspahić iz Zenice, Azur Karasuljić iz Brčkog, Samir Petrović iz Sarajeva, Elmin Kovač iz Zenice, Safet Brkić iz Olova, Ibrahim Janjetović iz Kladnja, Naser Arnaut iz Sarajeva, Ferid Tatarević iz Zenice… Oni su pripadnici terorističkih formacija koje masovno ubijaju ljude u Iraku i Siriji.

M. Osmović (Dnevni  list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku