hamburger-icon

Kliker.info

Od partizana do diplomate: Budimir Lončar danas slavi 100 godina (Video)

Od partizana do diplomate: Budimir Lončar danas slavi 100 godina (Video)

02 Aprila
00:37 2024

Danas je Budimir Lončar napunio 100 godina. Rođen je 1. aprila 1924. godine u Preku na otoku Ugljanu. Karijeru koja je i danas tema brojnih rasprava i novinskih članaka je ostvario ponajviše u diplomatiji, koja je započela nakon Drugog svjetskog rata.

Lončar je sudjelovao u ratu nakon što se 1942. priključio Narodnooslobodilačkom pokretu te je dva puta ranjavan – ‘43. na Ugljanu i ’45. na Dugom otoku. Neposredno nakon rata aktivan je u jugoslavenskim sigurnosnim i obavještajnim organizacijama, što je najkontroverzniji dio njegove biografije.

Jugoslavenski konzul i savjetnik misije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku postao je 1950. godine. Bio je ambasador u Indoneziji, veleposlanik za SR Njemačku, a 1979. imenovan je veleposlanikom za Sjedinjene Američke Države. Svoja poznanstva i političke veze iskoristio je u lobiranju da Hrvatska 2008. pristupi Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Posljednji šef diplomatije SFRJ

Lončar je bio posljednji ministar vanjskih poslova SFR Jugoslavije te posebni izaslanik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za Pokret nesvrstanih. Zalagao se za približavanje Jugoslavije europskim integracijama.

Bio je savjetnik za vanjsku politiku dvaju hrvatskih predsjednika – Stipe Mesića i Ive Josipovića.

Hrvatski povjesničar Tvrtko Jakovina napisao je i izdao 2020. godine o njemu knjigu naslova “Budimir Lončar – od Preka do Vrha svijeta” za koju je Henry Kissinger osobno napisao: “U pravom trenutku stiže ova knjiga o Lončarovoj impresivnoj diplomatskoj karijeri i razdoblju promjena u kojima je sudjelovao.”

Gorbačov o Lončaru: Veteran svjetske diplomacije

U knjizi su fotografije Lončara sa svjetskim vođama kao što su Nikita Hruščov, Sukarno, Hua Guo Feng, Jaser Arafat, Margaret Thatcher, Rajiv Gandhi, Saddam Husein, papa Ivan Pavao II., Hans-Dietrich Genscher, Vaclav Havel, Fidel Castro, Angela Merkel, Henry Kissinger, Mihail Gorbačov, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George H. W. Bush i Bill Clinton.

“Danas, kada se svijet suočava s novim, opasnim izazovima i ugrozama, Budimir Lončar nas poziva da razmislimo o njima i vratimo se multilateralnom pristupu svjetskoj politici. Mnoga njegova razmišljanja o budućnosti svijeta istovjetna su mojima”, kazao je o Lončaru.

Bio je i svjedok i stvaratelj povijesti, a Mihail Gorbačov ga je nazvao veteranom svjetske diplomacije. Nositelj je visokih odlikovanja Argentine, Grčke, Indonezije, Italije, Kolumbije, Meksika, Njemačke, Perua, Švedske i Venezuele.

Odbio nagradu Zagreba

Mislim da je Hrvatska pogriješila prema BiH što nije nastavila politiku koju je vodio Mesić, Josipović i Sanader, kazao je tokom gostovanja u Pressingu 2019. godine Budimir Lončar, posljednji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, posebni izaslanik generalnog sekretara UN-a, te savjetnik bivših hrvatskih predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića.

“To ne znači da nema iste težnje i premijer Plenković. U međuvremenu su izbile na površinu snage revizionizma i mijenjanja prošlosti, sve zbog vlastitih interesa. Hrvatska bi trebala biti afirmativnija. Ona bi morala imati i biti stjegonoša borbe za poštovanje granica, miroljubivo rješavanje sporova. Deklarativno to je, ali u praksi nije. Imamo opasnije pretendente na naš prostor, a to su italijanski i mađarski pretendenti. Povremeno se pojavljuju i opasniji su nego odnosi sa Srbijom, Bosnom, Slovenijom”, kazao je Lončar za N1.

“Kada je uklonjeno ime Josipa Broza Tita sa trga, oni su se okupili rekli – Srbija se odriče pobjedničke pozicije i mi možemo postaviti pitanje revizije naših granica koje su pripojili pobjedniku II svjetskog rata – odnosno Jugoslaviji. Nema opasnosti, možda od nekih krugova, malih. U cjelini – mislim da ta težnja za mijenjanjem granica ne postoji”, naveo je.

On je dobitnik visoke nagrade grada Zagreba, koju je nedavno i odbio. U Pressingu je pojasnio zašto.

“Zato što sam upravo htio da sačuvam svoje dostojanstvo i svoju dosljednost. To je zapravo bio napad zbog toga što hoće da se iz povijesti izbaci sve ono što ne odgovara jednom dijelu ovdašnjih političkih okupljanja. Ovdje postoji jedan segment koji se regenerira, da se promijeni povijesna istina o II svjetskom ratu. To je iluzorno i nemoguće. Na njihovom planu se često nalaze ljudi koji su predstavnici tog vremena i te stvarnosti. Ja sam jedan od njih”, kazao je Lončar za N1.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku