hamburger-icon

Kliker.info

Od pape Franje do Kim Kardashian: Svi su ludi za selfiejem

Od pape Franje do Kim Kardashian: Svi su ludi za selfiejem

01 Marta
06:53 2014

selfie21Beyonce, Miley Cyrus, Meryl Streep, Madonna, Jack Nicholson, Tom Hanks, Rihanna, Darth Vader, papa Franjo… Imaju ga svi! Selfie – autoportet najčešće snimljen kamerom pametnih telefona preplavio je društvene mreže, a sama je riječ postala toliko učestala i sveprisutna da ju je Oxfordski rječnik engleskog jezika proglasio riječju 2013. godine.

Selfie Police

   Kako bi na pametan način iskoristila opsjednutost selfiejima, nezavisna studentska inicijativa nazvana Selfie Police, pokrenuta u suradnji s humanitarnom fondacijom Tyler Robinson, kažnjava sve one koji na internet postavljaju svoje autoportrete. Kažnjavanje je, naravno, dobrovoljno, a svatko tko želi sudjelovati u akciji sve informacije može pronaći na web-stranici selfiepolice.org. Pod motom »zajedno pretvorimo taštinu i sebičnost u humanost« akcija je do sada prikupila oko 1.600 dolara.   Selfie je u rječniku definiran kao fotografija samoga sebe objavljena na društvenim mrežama, odnosno koju je osoba fotografirala služeći se web-kamerom, pametnim telefonom ili fotoaparatom. Prema rezultatima istraživanja koje su proveli urednici Oxfordskog rječnika engleskog jezika, statistike pokazuju da se njezina učestalost u proteklih godinu dana povećala za nevjerojatnih 17.000 posto.

Kako je sve počelo

Riječ selfie prvi se put pojavila u rujnu 2002. godine, u komentaru 21-godišnjeg studenta koji se na jednom australskom forumu predstavio kao »Hopey«. Prvi »službeni« selfie prikazuje šavove na njegovoj usni, posljedicu pijanog tulumarenja, a prati ga i komentar u kojem se veseli momak ispričava zbog lošeg fokusa fotografije i objašnjava kako je u pitanju »selfie«. Riječ se nakon toga pojavila na jednom australskom blogu, a potom i kao tag na Flickru, dok se značajno proširila tek 2012. godine. Iako se u početku koristila i inačica »selfy«, prevladala je varijanta s nastavkom »ie«. Prema riječima urednice Oxfordskog rječnika Katherine Martin, ta »selfie« je primjer tipičnog australskog načina skraćivanja riječi i dodavanja nastavka »ie«.   – Čini se vjerojatnim da ova riječ potječe iz australskog konteksta, smatra Martin.

Stiže i serija

Opsjednutost selfiejima tematika je kojom će se baviti serija »Selfie« koju je navodno naručila američka kuća ABC. Inspirirana mjuziklom »My Fair Lady«, serija bi se trebala baviti mladom ženom koju više brinu »likeovi« na Facebooku nego stvaran život…   U međuvremenu je selfie dobio milijardu varijanti, od kojih su najpopularnije one pred ogledalom. Riječ je u engleskom jeziku dobila i inačice kao što je welfie ili selfie iz teretane, stealthie ili fotografija snimljena na »zabranjenim« mjestima poput krova policijskog auta, cell-fie ili autoportret na kojoj je osoba snimljena kako izvodi nešto nedozvoljeno što bi je moglo odvesti iza rešetaka, bookshelfie ili selfie pred policom s knjigama… Imamo i helfie na kojem je frizura u prvom planu, belfie ili selfie fokusiran na stražnjicu, drelfie ili pijani selfie, felfie ili farmerski selfie, grupni selfie i »hot-dog« selfie, popularan tijekom ljetnih mjeseci, koji prikazuje samo (ženske) noge na plaži.

30 posto fotografija

Mogućnosti su neograničene pa se tako često vidi i selfie s kućnim ljubimcem, automobilski selfie, toples selfie, mutni selfie, »upravo sam se probudio/la« selfie, »pravim se da spavam« selfie, trudnički selfie, bolnički selfie, »duck face« selfie… U hrvatskoj varijanti neke od tih fotografija dobile su nadimak – vecejuše, bojleruše, cipeluše…   Snimanje autoportreta fotoaparatom nije nikakva novost, još 1839. godine napravio je to američki fotograf Robert Cornelius, a 1908. sam je sebe »ufotkao« i norveški slikar Edvard Munch. Pred ogledalom je 1914. sama sebi pozirala i ruska vojvotkinja Anastazija, a prije »izuma« Facebooka, Instagrama i Twittera, neslužbeni su se selfieji pojavljivali na MySpaceu. Međutim, opsjednutost društvenim mrežama i potrebom da se s ostatkom svijeta podijeli svaki trenutak života, zadnjih je godina ovaj trend dovela do vrhunca popularnosti. Bez obzira na to hoćemo li ga doživjeti kao odraz taštine i narcisoidnosti ili tek želje za dobrom zabavom, jedno je sigurno – selfieji su sveprisutni.

Potvrđuje to i istraživanje koje je prošle godine proveo Samsung, a koje pokazuje da 30 posto fotografija koje snimaju mladi u dobi između 18 i 24 godine čine selfieji te da od 40 milijuna fotografija koje se dnevno postavljaju na Instagram polovica ima hashtag #selfie.   Ima ga i papa Franjo, ali i astronaut Aki Hoshide koji je u studenome prošle godine snimio prvi selfie u svemiru. U prosincu prošle godine tijekom komemoracije za Nelsona Mandelu zajednički su selfie snimili i britanski premijer David Cameron, danska premijerka Helle Thorning-Schmidt i američki predsjednik Barack Obama čija supruga Michelle nije bila nimalo oduševljena njihovim veselim poziranjem.   Pokušavajući snimiti što atraktivniji i posebniji selfie, mnogi se nepotrebno dovode u izrazito opasne situacije. Zadnji u nizu anonimnih avanturista koji se na internetu proslavio upravo takvim selfiejem momak je imena Christian koji je svojim pametnim telefonom u Houstonu snimio samog sebe u trenutku dok za njim juri krdo bikova.

Savršeni savjeti

Jedna od predvodnica u stvaranju selfieja među celebrityjima je svakako američka starleta Kim Kardashian. Njezina pravila za dobar selfie glase: Kameru uvijek postavite iznad sebe, naučite iz kojeg kuta najbolje izgledate, naučite pravilno koristiti rasvjetu i izbjegavajte »duck face« koji unatoč tome što pomaže u isticanju jagodičnih kosti nije poželjan jer ljudima ide na živce.   O tome kako snimiti savršen selfie na internetu postoje nebrojeni savjeti. Stručnjaci, ili možda bolje rečeno stručnjakinje tako primjerice kažu kako za dobru fotku treba poraditi na volumenu – kose jer kosa s više volumena izgleda bolje na fotografijama. Također, poželjno je koristiti neku od nebrojenih fotoaplikacija, fotografiju obavezno »provući« kroz filter i nikako ne imitirati već spomenutu Kim.

Zaluđenost selfiejima danas je vjerojatno na svome vrhuncu, no David Bailey, slavni britanski fotograf kojem su pozirale zvijezde poput Kate Moss, Micka Jaggera i Jacka Nicholsona, smatra kako je riječ o trendu koji neće dugo trajati.   – Tek sam nedavno doznao što je to. Mislio sam da je to nešto posve drugo. To je samo blesav trend. Za šest mjeseci ljudi to više neće raditi, nešto će drugo biti u modi. Ne vidim smisao ovog, zaključuje Bailey koji tvrdi da sam nikad nije snimio selfie.   Je li u pravu i hoće li selfie za šest mjeseci ili možda godinu dana biti jedna od blesavih fora iz 2010-ih, pokazat će vrijeme. (Kliker.info-TP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku