hamburger-icon

Kliker.info

Objavljen javni poziv za prodaju “HEPOK-a”

Objavljen javni poziv za prodaju “HEPOK-a”

09 Jula
21:18 2008

Nakon višemjesečnog očekivanja, Agencija za privatizaciju Federacije BiH objavila je jučer napokon Javni poziv za dostavljanje ponuda putem otvorenog tendera za prodaju 67 posto državnog kapitala u nekadašnjem vinskom gigantu, preduzeću «HEPOK» iz Mostara.

Time je  napravljen prvi korak ka privatizaciji cjelokupnog nekadašnjeg mostarskog giganta, koja već godinama proživljava tešku agoniju.  Rok za podnošenje ponuda je 60 dana, odnosno do 8. septembar 2008. godine u 16 sati. Kako se navodi u javnom pozivu, 67 posto državnog kapitala je nominalne vrijednosti od 2.720.164 KM, a ukupan kapital kompanije je oko 4 miliona KM.  Preduzeće, koje trenutno ima 52 radnika,  prošle je godine ostvarilo prihod od 1, 73 miliona, a godinu ranije 1, 03 KM. Agencija je pripremila pravila kojima su definirani kriteriji za privatizaciju «HEPOK»-a. Najviše će se u ocjeni kvaliteta ponuda preferirati cijena, investicije i zapošljavanja.   Novi investitor, također, bit će  obavezan zadržati naziv i djelatnost kompanije, čija je  osnovna djelatnost vinarstvo.  U opciji za kupovinu «HEPOK-a» najozbiljniji interesant je kompanija «Kutjevo» Envera Moralića, jednog od najuspješnijih  biznismena, našeg porijekla, čija imovina se procjenjuje od 100 miliona do milijardu eura. On je najavljivao kako u «HEPOK»  namjerava uložiti oko 15 miliona eura u razdoblju od dvije godine.

Pored njega, zainteresirani su i kompanija «Jafa Komerc» iz Blagaja, biznismena Hame Badžaka, «Amco Komerc» iz Sarajeva, «Vino plod», vlasnika Gorana Čule, kompanija «BOREAS» iza koje stoji «Stanić Grup», te «Lijanovići» iz Širokog Brijega.

HEPOK trenutno raspolaže sa oko 580 hektara zemljišta pod vlastitim nasadima. To zemljište je u vlasništvu «HEPOK»-a, dopk je oko 900 hektara ima pravo korištenja. Od ovog zemljišta, oko 250 hektara zemljišta «HEPOK» je iznajmio drugima na košrištenje. Pravo korištenja zemlje privatizacijom će se prenijeti na novog vlasnika.

Prema procjenama stručnjaka, adekvatnim gospodarenjem i investiranjem  «HEPOK» mogao stati na noge za nekih šest godina.  
Godišnje bi  mogao bi proizvoditi oko pet do šestmiliona litara  vina godišnje što bi bila najveća proizvodnja u BiH. 

«HEPOK» je  u pet poslovnih godina od 2001 do 2006. godine ostvario je gubitak nešto više od  14 miliona maraka. Kompanija je  2001 iskazala gubitak od oko 950 hiljada  KM, u 2002. godini oko 4.9 miliona KM, a u 2003 ostvarili su gubitak od 2, 3 miliona maraka. Godinu kasnije ova kompanija imala je  oko milion maraka gubitka, a 2006.  su okončali  sa gubitkom od 4, 5 miliona KM. Budući da je kapital «Hepoka» u 2001. godini bio  oko 18, 7 miliona KM, nakon pokrića gubitka ostalo je svega 4 miliona maraka.

F. VELE (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku