hamburger-icon

Kliker.info

Obilježena godišnjica smrti Denisa Mrljavca : Lekcija ni nakon sedam godina još nije naučena ?

Obilježena godišnjica smrti Denisa Mrljavca : Lekcija ni nakon sedam godina još nije naučena ?

06 Februara
16:02 2015

DenisM21Polaganjem cvijeća i simboličnim umjetničkim performansom, danas je u Sarajevu obilježena sedma godišnjica smrti srednjoškolca Denisa Mrnjavca. Njega su 5. februara 2008. godine, pri povratku iz škole, u tramvaju napala trojica maloljetnika nanijevši mu teške tjelesne povrede od kojih je dan poslije preminuo.

Obilježavanje godišnjice je organiziralo Udruženje mladih “Denis Mrnjavac”, u saradnji s Internacionalnim teatarskim festivalom MESS.

Performans učenika Srednje muzičke škole organiziran je u tramvaju tokom vožnje na relaciji Željeznička stanica – Skenderija – Tehnička škola. Na tramvajskoj stanici kod Tehničke škole prijatelji, rodbina i poznanici položili su cvijeće i odali počast.  Na toj stanici, kako je kazao predsjednik Udruženja “Denis Mrnjavac” Vedran Ljevarević, Denis je zadnji put izašao.  Ljevarević je istakao da se na ovaj način želi poslati poruka da se slične stvari nikada ne smiju ponoviti, ali da lekcija još uvijek, ni nakon sedam godina, nije naučena.

Denisova majka Ana Mrnjavac tom prilikom je kazala da obilježavanjem godišnjica njen sin živi te da je među mladima, koji iz tog događaja moraju izvući poruku. – Ovo je velika poruka za grad i za javnost. Smatram da ima nade i budućnosti za ovaj grad, a to je dijelom i Denisovo djelo – rekla je Ana Mrnjavac.

Udruženje mladih “Denis Mrnjavac” za danas je najavilo i akciju dobrovoljnog darivanja krvi u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH.  Razlog tome je nepostojanje banke krvi u BiH, a navode da nedostatak krvi ne smije biti prepreka u spašavanju nečijeg života.  Akcija je sjećanje na darivanje krvi u noći kada je Denis vodio bitku za život.  Denis Mrnjavac je bio učenik drugog razreda Katoličkog školskog centra u Sarajevu. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku