hamburger-icon

Kliker.info

Obama u Norvešku u tajnosti poslao tenkove: Političko hrvanje Washingtona i Moskve

Obama u Norvešku u tajnosti poslao tenkove: Političko hrvanje Washingtona i Moskve

15 Augusta
16:37 2014

abramsU toku je najopsežnija dostava američkog naoružanja u Europu od okončanja Hladnog rata.Kako je objavilo Ministarstvo obrane SAD-a, u norvešku luku Namdalsied nedavno je u tajnosti uplovio američki 205 metara vojni brod „Dewayne T. Williams“ s oko 300 komada najsuvremenijih tenkova abrams A1-M1, oklopnim amfibijama AAV-7, te oklopnim borbenim vozilima LAV-25.Veći dio dopremljenog naoružanja prebačen je u američku vojnu bazu koja pokriva pet norveških planina. Norveški mediji prenose da američki mornarički korpus u utrobama norveških brda, na oko 32.000 kvadratnih metara, raspolaže skladištima za municiju, ratnom bolnicom, smještajem za teško naoružanje, oklopna borbena vozila, avione i helikoptere.

Nakon što su norveški mediji prije dva dana razotkrili operaciju transporta tenkova, glasnogovornik američkog Ministarstva obrane umirujuće tvrdi kako se radi o „klasičnoj i rutinskoj operaciji zamjene starog američkog oružja novim naoružanjem“Posebnim sporazumom, u doba hladnog rata i opasnosti od širenja Sovjetskog Saveza, potpisan je „dvojni pakt” SAD i Norveške o formiranju američke baze na području norveškog okruga Trondelag.
Norveška „sedma sila” zatražila je pojašnjenje ima li, navodna, rutinska zamjena stare opreme novim, ali znatno većim arsenalom od postojećeg, bilo kakve veze sa zbivanjima u Ukrajini.Član odbora za obranu i sigurnost norveškog parlamenta Per Sandberg kaže da na prvi pogled izgleda da Amerikanci dodatno naoružavaju svoju bazu, ali da se to „slučajno poklopilo sa ukrajinskom krizom“.
Masovni transport najsuvremenije ratne opreme i neskriveno „zveckanje oružjem” nije ostavilo ravnodušnim lokalno stanovništvo, ali ni Ruse.-Koga to Obama misli napasti?! To je teško oklopno naoružanje isključivo za napad i invaziju, a ne za obranu, kaže za „Slobodnu“ 67-godišnji umirovljeni general Jurij Balujevski koji je od 2005. do 2008 godine obnašao dužnost načelnika Glavnog stožera vojske Ruske federacije. Zbog svojih oštrih stavova protiv SAD-a i NATO-a, zapadni mediji Balujevskog nazivaju ruskim jastrebom.

Rezerve nafte i plina

Za vrijeme službe nije se libio sukobiti ni s ruskim ministrom obrane, zbog smanjenja broja generala, ili prodaje vojnih objekata. Zagovara tijesnu vojnu suradnju Moskve s Iranom, Sirijom i Egiptom, a Ukrajinu naziva „zadnjom linijom obrane Rusije“.-Mislim da europskoj javnosti sada valja objasniti čemu dostava tolike količine naoružanja na sjever Europe. Nema sumnje da se radi o događajima izravno vezanim za Ukrajinu i da se vrši pritisak na Rusiju. Što bi bilo da Rusija sada dostavi teško naoružanje na Kubu? Svi bi vjerojatno uzviknuli „da je to neodgovorno ponašanje Moskve“. Ipak, ne vjerujem u upotrebu dopremljenog naoružanja. Norveška vlada je prekinula sve bilateralne vojne aktivnosti s Rusijom, te suspendirala posjet naših vojnih brodova i zajedničke vježbe na moru.

Šteta, jer imali smo jako dobru suradnju s norveškom vojskom. Američki militarizam će proći, a s Norveškom ćemo opet imati dobre odnose, kaže general Balujevski, dodavši kako je Rusija formirala dvije brigade posebno uvježbane za ratovanje u polarnim uvjetima.-U sjevernim ruskim gradovima Murmansku i Arhangelsku nalaze se baze s brigadama koje će znati braniti ruske geostrateške interese, prvenstveno u čuvanju rezervi nafte i plina na području između Čukotke, Murmanska i Sjevernog pola. Usto, prošle godine započela je obnova sedam aerodroma na Arktiku koji su bili potpuno napušteni nakon raspada Sovjetskog Saveza-objašnjava Balujevski kazavši kako mu se “ne čini da bi netko zbog Ukrajine frontalno zaratio sa Rusijom”.

-Dostava američkih tenkova dio je političkog hrvanja Washingtona i Moskve. Koliko god se Zapad pretvarao u javnosti da podržava proeuropske težnje Kijeva, još se više iza kulisa radi na tome da Ukrajina nikada ne stigne, ne samo do vrata EU, nego ni do predsoblja…-otvoreno će ruski general.

Nove podmornice

Dok Amerikanci gomilaju tenkove po norveškim brdima, ne miruju ni u ruskoj Baltičkoj floti koja se naoružala novim podmornicama, NATO koda „crna rupa“, jer su nevidljive sonarima, te novim strateškim proturaketnim sustavima S-400 Trijumf koji su sada u punoj operativnoj funkciji. Prvi sustavi stigli su u brigadu Vojno-svemirske obrane Baltičke flote i razmješteni su oko Kalinjingrada. Kalinjingrad je od velikog značaja za Moskvu, koja tamo “sidri” Baltičku flotu, a ujedno to je jedina europska luka Rusije koja preko zime nije okovana ledom.

Pritisak republikanaca

„Barack Obama odbija biti svjetski policajac“, piše krajem jula britanski „Times“. Glavni geopolitički analitičar američke tvrtke „Stratfor“ Robert Kaplan pita se ima li Obama ikakvu geopolitičku ideju.„Nema dramatičan osjećaj svrsishodnosti koji je toliko pratio politiku Ronalda Regana“, piše Kaplan. Nije isključeno da je dostava naoružanja u Norvešku, rezultat pritiska republikanaca i vojnog establišmenta na neodlučnog Obamu koji je pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u stalnoj defenzivi.

Denis Krnić (Slobodna Dalmacija)

Podijeli

3 0 komentara

 1. Abdunasir
  Abdunasir 24 Augusta, 16:50

  Zdravedm do Kanady, kde nepochybně vedte, co je to -20 C ;-D. Mysledm, že Den svetrů je moc zajedmavfd ne1pad, ale některe9 lidi to šetřit nenaučed. Zne1m to s dkuissed na te9ma, kdy me1m doma zimu. Pro mě je to 13 C v kuchyni i v ložnici, pro jine9 je to teplota trochu pod 22 C. De1 se na to zvyknout, jen chtedt. Už ale slyšedm to lamentove1ned na zimu v tom našem male9m česke9m rybnedčku… Sovička vypade1 dobře, určitě se povede. Hezkfd den v teple9m svetředku!

  Odgovori
 2. Delia
  Delia 26 Augusta, 15:44

  You've got it in one. Condlu't have put it better.

  Odgovori
 3. Santa
  Santa 18 Februara, 18:23

  Moniko,to bychom u ne1s umzrly ;-)Momente1lně me1me u ne1s už druhfd tfdden mrazy kolem -20st. :-oAle už i v nedžine1ch napadl snedh, takže si konečně užijeme zimnedch radove1nek :-)I když na jaro a hlavně teplo,kytičky a slunedčko se už take9 moc těšedm !A Sovička fažasnfd projekt , stejně tak i bačkůrky moc roztomile9 :-)Moc se těšedm co vymysledte do jarned vfdměny s Helenkou :-)Mnoho pozdravů do Kanady .

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku