hamburger-icon

Kliker.info

NS BiH : Raskol ili bratimljenje u Međugorju

NS BiH : Raskol ili bratimljenje u Međugorju

04 Juna
11:30 2008

Iljo Dominković i Sulejman Čolaković, predsjednik i dopredsjednik NSBiH, gube podršku svojih saradnika u nogometnoj vladi. Doduše, njima to niko zvanično nije potvrdio, makar svakog dana takve jasne i glasne poruke mogu čitati u medijima. Bogdan Čeko, treći član Predsjedništva NSBiH, nema noćne more. Može mirno spavati, jer uživa apsolutnu podršku svojih kolega i baze iz svog entiteta.

Krivi su; mediji, političari, navijači, asovi, Lajčak…

Javnost očekuje ostavke. Vjeruje da u nogometnoj vladi ima (i) moralnih ljudi, koji su svjesni situacije, "eha" naroda i vapaja za spas nogometa. No, javnost i navijači ne poznaju dobro pojedince, koji će sve dati, ali ne i fotelju, koja pruža "mali milion" privilegija, moć, put oko svijeta… Premda su željeli novinare "zaustaviti" u Mostaru, ipak, saznali smo da će današnja sjednica Izvršnog odbora biti u Međugorju. U debeloj hladovini u nekom od restorana kod Nike Dodiga, uz pršt, sir, vino, riblje specijalitete, nogometni će vladari tražiti izlaz iz krize. Doduše, radni naslov neće biti "Spasimo bh. nogomet", već kako zadovoljiti javnost, a ostati na pozicijama.- Ništa se neće spektakularno desiti u Međugorju. Znam dobro sve ljude iz Predsjedništva. Oni će, kao i uvijek u sličnim situacijama, okriviti medije, političare, bivše asove, Lajčaka… Mahat će papirima o podršci iz FIFA -e i UEFA -e i kupovat će vrijeme. Njima je najvažnije da prođe srijeda, a onda će svojim kućama, pa na odmor, a neki će na EP – izjavio je za "San" jedan član nogometne vlade, kojeg članovi Predsjedništva smatraju svojim, te ga nisu posljednjih dana pokušavali vrbovati.

Selektor na čekanju

Nije jedini koji će na današnjem sastanku tražiti ostavke. I Mensud Bašić shvatio da pojedincima pješčani sat curi.- Predsjedništvo je najodgovornije, pa je red da ponesu odgovornost. Ostavke bi bile najlogičnije rješenje. Bilo je dosta kontradiktornih informacija oko "slučaja Kodro". Mogla se ova blamaža izbjeći – smatra Bašić.Navodno je sve više kantona, spremno predložiti i podržati vanredne izbore i skupštinu. Oko toga će danas u Međugorju biti najviše rasprave. Premda su najavili, male su šanse da će selektor biti izabran u Međugorju. Prvo, što niko od velikih imena, a takvi bi najviše odgovarali čelnicima Saveza u ovoj situaciji, a drugo, niko se ne usudi istrčati sa svojim kandidatom. Razrađuju se i kombinacije da Bošnjaci, odnosno neko od bošnjačkih predstavnika, predloži kandidata koji je, ustvari, izbor Ilje Dominkovića. Navodno, tako će lakše proći. Priča se da je Ibro Zukanović najbolja opcija. Mnogi bi digli ruku za Denijala Pirića, ali boje se bojkota i reakcije navijača. Posljednjih dana neformalne grupe pokušavaju nagovoriti neka "zvučna" imena da daju načelni pristanak, kako bi se javnost umirila, a vlastodršci odahnuli.

Novi izbori , stari saziv

Sudeći po reakcijama koje dolaze iz kantona, te njihovih predstavnika, izvjesno je da će se danas tražiti raspisivanje "vanrednih izbora". No, ima i mišljenja da će se time dobiti isti rezultat, odnosno da će od petnaestorice sadašnjih članova Izvršnog odbora, barem njih 13 biti u novom sazivu. Dakle, suštinski ništa se ne bi promijenilo. Možda bi samo neki kanton (Tuzlanski) dobio novog predstavnika u nogometnoj vladi. Nije nemoguće da bude po ono narodnoj "tresla se gora rodio se miš", pa da umjesto raskola u Savezu, raspuštanja nogometne vlade, dobijemo novo bratimljenje. U strahu od sve naglašenije borbe bivših asove za promjenama u bh. fudbalu, vrlo je realna opcija da se danas neće dogoditi ništa revolucionarno. Niko ne vjeruje da će se sadašnji vladari mirno povući. Zenica je pokazala pravu sliku vladajuće trojke, vidjet ćemo imaju li Dominković, Čeko i Čolaković nekog asa iz rukava.

Kupovanje vremena

Jedna od opcija je i da se današnji sastanak prekine, kako bi čelnici Saveza otišli na finale kupa. Ustvari, to je scenarij, u slučaju da svi traže povlačenje dvojice, ako ne svih članova Predsjedništva.- Ako Zrinjski osvoji kup, Dominkovićeva pozicija će biti ojačana. On igra na tu kartu. Orašje se spasilo, Široki je u Evropi, a osvojenim Kupom, bi se zaokružio uspjeh klubova sa hrvatskim predznakom. Ne vjerujem da bi ga u tom slučaju bilo ko dirao – smatra jedan član nogometne vlade.

Za koga je bila "bošnjačka predstava" na Koševu?

Žalosno je čime se sve služe pojedinci iz NSBiH, kako bi spasili ukaljani obraz i blamažu iz Zenice, gdje ni članovi uže porodice aktera nisu bili uz svoje igrače.

– Na Koševu je bila bošnjačka predstava i o tome ćemo pismeno izvjestiti FIFA -u i UEFA -u. Pogledajte ko je sve sudjelovao na Koševu? Gdje su tu ostali – pitali su članovi Predsjedništva. Tragikomično. Navodno su tokom prijenosa sa Koševa, imali najviše muke kada su prebirali po krvnim zrncima aktera humanitarne akcije. Nisu znali na koju stranu svrstati Pašića, Barbareza, Špicu… U sportske veličine. Sportske i ljudske. Tek su za sudije Markovića i Šumara utvrdili da nisu Bošnjaci, ali im nije smetalo da koševski spektakl tetiraju bošnjačkom predstavom. Za njih je i dvadesetak hiljada navijača iz bošnjačkog korpusa. Srećom da je slika sa Bilinog Polja pokazalo ko je uz njih.

Vladari bh. nogometa

Evo svih članova Izvršnog odbora koji vladaju bh. nogometom: Iljo Dominković, Sulejman Čolaković, Bogdan Čeko, Živko Marijanac, Slaviša Vujić, Ranko Cvijić, Marjan Jelić, Zlatan Mijo Jelić, Miroslav Ćorić, Ivan Perić, Hamdo Abdić, Mensud Bašić, Mirsad Ibrišimbegović, Fikret Mujkić, Muhidin Raščić.

(Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku