hamburger-icon

Kliker.info

Novi udarac za Bidena : Vrhovni sud SAD dozvolio Teksasu da hapsi migrante na granici

Novi udarac za Bidena : Vrhovni sud SAD dozvolio Teksasu da hapsi migrante na granici

20 Marta
05:46 2024

Američki Vrhovni sud u utorak je odbio da blokira zakon Teksasa koji podržavaju republikanci i koji dozvoljava državnim organima da hapse ljude osumnjičene da su ilegalno prešli granicu SAD i Meksika, odbacujući zahtjev administracije predsednika Bidena.

Administracija je zatražila od sudija da zamrznu sudski nalog kojim bi se dozvolilo da zakon Teksasa stupi na snagu dok se američka vlada zakon još osporava pred nižim sudovima. Administracija tvrdi da zakon krši Ustav SAD i federalni zakon miješanjem u moć vlade SAD da reguliše imigraciju.

O zakonu će ponovo sada raspravljati apelacioni sud, i mogao bi ponovo da završi pred najvišom sudskom instancom u zemlji.

Većina u Vrhovnom sudu nije iznijela detaljno mišljenje o ovom slučaju, kao što je to običaj, ali su se odluci da zakon u Teksasu stupi na snagu suprostavile liberalne sudijeSonia SotomayorElena Kagan i Ketanji Brown Jackson.

“Sud daje zeleno svjetlo zakonu koji će poremetiti dugotrajni balans između federalnih i državnih ovlašćenja i izazvati haos”, napisala je Sotomajor, dok je portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre  zakon nazvala “štetnim i neustavnim” i dodala da će biti teret za organe za sprovođenje zakona i izazvati konfuziju. Protivnici zakona takođe navode da bi mogao da dovede do kršenja građanskih prava i rasnog profilisanja.

Guverner Teksasa Greg Abot je prošlog decembra potpisao zakon, poznat kao SB 4, kojim se ovlašćuju državni organi da hapse osobe za koje se sumnja da su ilegalno ušle u Sjedinjene Države, čime se lokalnim službenicima prenose ovlašćenja američke vlade. Abot je rekao da je zakon bio potreban zbog Bidenovog neuspjeha da sprovede federalne zakone kojim se ilegalni ili ponovni ulazak smatraju krivičnim djelom, dodajući na konferenciji za novinare 18. decembra da je Bidenovo nepostupanje ostavilo Teksas da se brine sam za sebe.

Način na koji postupa demokratski predsjednik u čijem mandatu je rekordni broj migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice između SAD i Meksika, izazvao je oštre kritike republikanaca. Abot i drugi republikanci su rekli da je Bajden trebalo da zadrži restriktivnu politiku bivšeg predsednika  Trumpa.

Teksaški zakon proglasio je ilegalni ulazak ili ponovni ulazak u Teksas krivičnim djelom u toj saveznoj državi, sa kaznama u rasponu od 180 dana do 20 godina zatvora. Po zakonu, teksaške sudije za prekršaje moraće da nalože migrantima da se vrate u Meksiko, uz kaznu do 20 godina zatvora za one koji odbiju.

Sekretarijat za pravosuđe je podnio žalbu u januaru da blokira tu mkeru, koja je prvobitno trebalo da stupi na snagu 5. marta. Advokati Bidenove administracije su tvrdili da krši federalni zakon i ustavne odredbe koje vladi SAD daju ovlašćenje da reguliše trgovinu sa stranim zemljama i među državama, i kako je u suprotnosti sa presedanom Vrhovnog suda iz 2012.

Američki okružni sudija u Teksasu David  Ezra 29. februara stao je na stranu administracije i pristao da preliminarno blokira teksaške zvaničnike da sprovode zakon, jer je smatao da ugrožava fundamentalnu ideju da Sjedinjene Države moraju da regulišu imigraciju jednoglasno.

Ali 5. okružni apelacioni sud SAD sa sjedištem u New Orleansu pauzirao je Ezrinu presudu naredbom koja bi omogućila da zakon Teksasa stupi na snagu 10. marta, što je navelo administraciju da podnese hitan zahtkev Vrhovnom sudu.

Sudija Samuel  Alito, koji se bavi određenim hitnim slučajevima koji uključuju slučajeve iz grupe država uključujući Teksas, 4. marta je zaustavio stupanje na snagu presude, a time i zakona, dajući Vrhovnom sudu više vremena da razmotri ovo pitanje. Teksas je preduzeo niz mjera za odvraćanje ljudi koji ilegalno prelaze u okviru operacije “Usamljena zvijezda”, uključujući raspoređivanje trupa Nacionalne garde na granici, blokiranje migranata žicom i postavljanje plutajuće barijere na dijelu rijeke Rio Grande.

Republikanci su u februaru odbili da podrže dvostranački sporazum Senata koji bi pojačao bezbjednost granica i pooštrio zakone o imigraciji nakon što je Trump natjerao članove svoje stranke da ga odbiju. Biden je rekao da krivicu za neuspjeh zakona snose republikanski poslanici koji su pokleknuli pred političkim pritiskom Trumpa koji misli da je to politički loše za njega.

Analiza izlaznih anketa  nakon primarnih izbornih glasanja početkom marta pokazala je strah mnogih glasača zbog situacije duž granice. Mnogi su to nazvali svojim glavnim pitanjem za glasanje. Anketa Reuters/Ipsos pokazala je da je Bidenova popularnost 28. februara bila 37 odsto.

(Kliker.info-Reuters)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku