hamburger-icon

Kliker.info

Novi reisu-l-ulema Kavazović : Naša obaveza je obnoviti porušeno, ne zaboraviti zulum koji smo pretrpjeli, pamtiti šehide i gazije

Novi reisu-l-ulema Kavazović : Naša obaveza je obnoviti porušeno, ne zaboraviti zulum koji smo pretrpjeli, pamtiti šehide i gazije

15 Novembra
16:51 2012

Nakon svečanog polaganja zakletve, novi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović održao je hutbu s mimbera Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, javlja izvještač agencije Anadolija (AA).To je, ujedno, bilo prvo obraćanje reisu-l-uleme Kavazovića nakon svečanog preuzimanja dužnosti poglavara IZBiH, odnosno vrhovnog muftije, koju će obavljati u narednih sedam godina."U ovom velikom danu, na ovom mubarek-mjestu, primih Menšuru Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ovlašćenje da vršim ovu odgovornu dužnost, kao izraz volje naše Islamske zajednice, potvrđene rezultatima glasanja Izborne skupštine 23. septembra ove godine.

Tako mi Gospodara nebesa i Zemlje, tako mi našeg časnog Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, tako mi Kur'ana časnog, tako mi dina koji je od Adema do Muhammeda, alejhi-s-selam, objavljivan, tako mi svjetova koje Uzvišeni stvori, obećavam da ću povjerenu dužnost obavljati odgovorno i savjesno", kazao je reis Kavazović.Naglasio je da će dužnost obavljati u skladu s propisima časnog Šerijata, na temelju Menšure, koja me silsilom, putem šejhu-l-islama, halifa i hulefai-r-rašidina, veže s našim časnim poslanikom Muhammedom a. s."Obavljat ću povjerenu dužnost uvažavajući Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine i državne zakone.  Ovu zakletvu polažem pred Gospodarom svjetova i Njegovim melekima. Zaklinjem se pred vama koji ste danas mojim riječima svjedoci. Molim Uzvišenog Allaha da bude zadovoljan ovim činom, kao što je bio zadovoljan kad su se vjernici poslaniku Muhammedu, alejhi-s-selam, pod drvetom na vjernost zakleli.  Radit ću za dobro muslimana, Islamske zajednice i ummeta islama. Sarađivat ću s pripadnicima, članovima, uposlenicima i predstavnicima naše Zajednice.

Poštivat ću vrijednosti islama, čuvati ugled Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, štititi interese i prava muslimana, brinuti se za materijalna dobra i ukupnu imovinu Zajednice", napomenuo je Kavazović.Prema njegovim riječima, misija Islamske zajednice je da "ukupnim djelovanjem utječe na ispravno razumijevanje islama i primjenu njegovih normi"."Misija naše Zajednice je da radi na osiguravanju uvjeta za prenošenje emaneta.aša zadaća jeste da učestvujemo u izgradnji svijeta predanog Bogu, jedinom Stvoritelju i Gospodaru. Mi živimo uvjereni da nas Gospodar, Milostivi, Samilosni, sluša i gleda, da nas štiti i pomaže, da nas ne napušta i ne ostavlja same.On je Živi i On je Vječni. On je Blagi i On je Moćni. On je Istina i On je Spas.Mi smo na ovom svijetu Njegovi namjesnici", dodao je.Pozvao je Bošnjake, muslimanske vjernike, da mu "pomažu u svemu što je dobro i dopušteno, a "da me upozorite i onemogućite u onome što je loše i nedopušteno".
 
"Neka u tome bude i dio vaše odgovornosti prema Zajednici", upozorio je.Nadalje, istakao je da "svijet u kome živimo danas nemiran, nestabilan i tjeskoban"."Pun je okrutnosti, neizvjesnosti i straha. Stoga je temeljita moralna obnova svih nas pojedinačno, obnova naših porodica, našeg komšiluka i naših džemata – naša velika zadaća i naša obaveza! Spremni smo sudjelovati u moralnom uspravljanju našeg društva, našeg susjedstva i svijeta u kome živimo. U tome želimo sarađivati sa svima koji shvataju ovu nužnost i prihvataju da je predanost Uzvišenom Gospodaru izvor naše moralne snage i nadahnuća", smatra Kavazović.U vremenu prije izbora za reisu-l-ulemu, rekao je Kavazović, predstavio je dio programa svog budućeg rada."Ukazajući mi povjerenje izborom za reisu-l-ulemu, omogućili ste da moj cjeloviti program bude ponuđen institucijama Islamske zajednice na dopunu i odobrenje, da bi se u mome mandatu ostvarivao. Izražavajući svoje uvažavanje dosadašnjem vodstvu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na čelu s cijenjenim reisu-l-ulemom Mustafom efendijom Cerićem, koje je ostvarilo značajne rezultate u svome radu, naglašavam da želimo nastaviti sve korisne i uspješne poslove u Zajednici.

Pred nama su ozbiljni zadaci razvoja i neophodnih promjena u Zajednici", apostrofirao je novi prvi čovjek IZBiH.Tvrdi da se neće plašiti izazova koji su pred njim."Snagu iz jedinstva muslimana i svijesti Bošnjaka usmjeravat ćemo prema sigurnosti i dobrobiti ummeta, društva i države u kojoj živimo. Radit ćemo odlučno, hrabro, uključujući sve svoje sposobnosti i znanja. Unapređivat ćemo naš sistem obrazovanja i razvijati nauku, zalažući se za neograničenu razmjenu ideja.Nedavna Agresija na državu Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, ostavili su dalekosežne razarajuće posljedice na naše ljude i našu zemlju. Pripadnici Islamske zajednice su bili i sami cilj zločina. Zajednica je doživjela teške ljudske gubitke, institucionalno rastakanje i materijalno uništavanje. Naša obaveza je obnoviti porušeno, ne zaboraviti zulum koji smo pretrpjeli, pamtiti šehide i gazije", stava je reis Kavazović, koji je i sam prošao užasnu torturu logora Hrvatskog vijeća obrane (HVO).Najavio je da će Islamska zajednica u BiH, zajedno s drugima, učestvovati u snaženju države Bosne i Hercegovine i njezinom napretku.
 
"Doprinosit ćemo jačanju bosanskohercegovačkog društva, utemeljenog na slobodi i ravnopravnosti, poštivanju u različitostima i odgovornosti za njegovanje tih vrijednosti. Sarađivat ćemo s komšijama drugih vjera “na temelju Riječi koja je i njima i nama jednaka: da ne obožavamo nikoga osim Jedinog Boga.” Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će trajno dijeliti sudbinu svojih pripadnika i odlučno ih predvoditi u onome što je djelovanje za njihov interes i za odbranu i jačanje njihovih prava. Istinski ćemo se brinuti o našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori", obećao je Kavazović.Na kraju, potvrdio je, posebnu pažnju i odgovornost usmjerit će prema ukupnoj bošnjačkoj dijaspori."Mi smo dio evropske stvarnosti i autohtoni islamski narod Evrope i svjetske zajednice. Ponašat ćemo se odgovorno i osjećati ravnopravno. Ummet islama je naša kolijevka, a mi smo njegov nakit. Mi ljudi smo stvoreni za vječnost, a ne za prolaznost. Allah Milostivi je povezao naša srca imanom, pa ujedinimo naše redove međusobnom ljubavlju, praštanjem i zajedničkim radom za dobro na Allahovom putu", zaključio je reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović
 
Svečanosti dodjele Menšure prisustvuje više od 500 uglednika iz Bosne i Hercegovine, regiona i cijelog svijeta. Među ostalima, tu su uglednici iz Turske, Saudijske Arabije, Malezije, Pakistana, Egipta, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i drugih zemalja.Svečanosti prisustvuju predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić i mnogi drugi.Također, svečanost su iz harema Gaz Husrev-begove džamije pratili brojni građani i novinari, a putem BHRT-a organiziran je direktan prijenos dodjele Menšure reisu Kavazoviću.(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku