hamburger-icon

Kliker.info

Novi problem za Bijelu kuću : Trump podržao ministra Sessionsa, demokrate traže ostavku zbog Rusije

Novi problem za Bijelu kuću : Trump podržao ministra Sessionsa, demokrate traže ostavku zbog Rusije

03 Marta
04:34 2017

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump rekao je da ostaje uz ministra pravosuđa Jeff Sessionsa, nakon što je otkriveno da se prošle godine sastao sa ambasadorom Rusije, a da o tome nije obavijestio Senat, piše Reuters.Trump je rekao da ima potpuno poverenje u Sessionsa.

Sessions je s druge strane saopštio da neće učestvovati ni u jednoj istrazi veza kampanje Donalda Trumpa i Rusije. On je kazao da nikada nije razgovarao sa ruskim operativcima o Trampovoj kampanji i naveo da je sa ruskim ambasadorom, između ostalog, razgovarao o terorizmu i Ukrajini, ali da se ne sjeća da je bilo razgovora o političkim pitanjima.

Inače, sve je više zahtjeva da Glavni državni odvjetnik SAD Jeff Sessions, zbog sumnji da je imao kontakte sa Rusima tokom izborne kampanje u 2016. godini bude izuzet iz istrage koja se vodi o tome.

Predsjednik Komiteta za nadzor obavještajnih službi, američki senator Richard Burr, republikanac, koji je odgovoran za istragu ruskih pokušaja da utiču na američke predsjedničke izbore u 2016., izjavio je da vjeruje državnom odvjetniku SAD, Jeffu Sessionsu koji će odlučiti da li će biti umiješan u istragu.

“Glavni državni odvjetnik je rekao da će izuzeti samog sebe ukoliko je potrebno i ja mu vjerujem da će donijeti najbolju odluku u vezi sa njegovim učešćem u bilo kojoj istrazi o ruskim aktivnostima i o miješanju u izbore 2016.” nevao je Burr u izjavi za javnost.

Predsjedavajući Predstavničkog doma SAD, republikanac Paul Ryan je pak zaključio da ne vidi razlog zbog kojeg bi Sessions sam sebe isključio iz istrage “osim ukoliko sam nije predment istrage”.

Suprotnog je stava još jedan republikanac, predsjedavjući Republikanskog komiteta Jason Chaffetz, koji predsjedava i Komitetom predstavničkog doma za vladine reforme, koji je za TV MSNBC je rekao “da će biti potrebno da Sessions na ovoj tački izuzme sebe” iz istrage.

Minitarstvo pravde je potvrdilo da je Sessions dva puta razgovarao sa ruskim ambasadorom u SAD tokom predsjedničke kampanje, što djeluje kontradiktorno u odnosu na izjavu koju je pod zakletvom dao u Kongresu.

Chaffetz je nakon toga za američke medije izjavio da Sessions “mora dati dalje objašnjenje”.

Američki ministar pravosuđa Jeff Sessions, u vrijeme dok je još bio senator, imao je susrete s ruskim ambasadorom u Sjedinjenim Državama, no na saslušanju o postupku imenovanja na visoku državnu funkciju, na izričito pitanje o eventualnim susretima sa predstavnicima Rusije – odgovorio je da takvih susreta nije bilo. Demokrati su odmah zatražili njegovu ostavku.

Neobjavljeni razgovori Jeffa Sessionsa s ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom bili su povod za brzu reakciju demokrata u Kongresu koji su zatražili njegovu ostavku, jer ministarstvo kojem je na čelu, zajedno s FBI-om, vodi istragu o navodnoj ruskoj umiješanosti u američke predsjedničke izbore.

“Sada nakon što je pod zakletvom lagao o svojim kontaktima sa Rusima, on mora podnijeti ostavku”, rekla je Nensy Pelosi, šefica demokrata u Zastupničkom domu Kongersa.

“Sessions nije sposoban da služi kao najviši predstavnik pravosuđa u našoj zemlji”, poručila je Pelosi.

 

​Naime, Jeff Sessions, rani zagovornik i savjetnik kampanje predsjednika Donalda Trumpa, tokom saslušanja u januaru upitan da li “netko tko je povezan ” sa kampanjom imao kontakt s Rusima, rekao je da je “koliko je njemu poznato” – nitko.

Glasnogovornica ministarstva pravosuđa Sarah Isgur Flores kazala je 1. marta da “nema apslutno ničega spornog u odgovoru i nikoga nije doveo u zabludu“.

Istaknula je da se Sessions prošle godine sastao sa više od 25 ambasadora i to u svojstvu člana Komiteta za oružane snage Senata. Ponovila je da ti susreti nisu bili povezani sa Trumpovom kampanjom.

U posebnoj izjavi Sessions je rekao: “Nikada se nisam sastao s nekim ruskim dužnosnikom kako bi razgovarali o kampanji. Pojma nemam za što se me optužuje. To je neistina.“

“Sa ruskim ambasadorom Kisljakom sastao se u svom uredu na Capitol Hillu u septembru i još jednom kada je držao govor u Heritagae fondaciji tokom ljeta“, rekla je glasnogovornica ministarstva pravosuđa.

O kontaktima između Sessionsa i Kisljaka prvo je izvijestio “Washington Post“, što je potaknulo neke istaknute demokrate u Kongresu da zatraže da se Sessions izuzme iz istrage FBI o navodnom miješanju Rusa u izbore.

“On bi to trebao uraditi bez odlaganja“, rekao je Eliot Engel, demokrat u Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma, koji je također pozvao da se imenuje posebni tužilac koji bi istražio ulogu Rusije u izborima.

“Ovi nije tek poziv, to je nešto što se mora uraditi“, upozorio je Adam Schiff, demokrat u Odboru za obavještajne djelatnosti.

Schiff ističe da su republikanci i demokrati postigli dogovor da se istraži poveyanost iyme]u Trumpove kampanje i Rusije.

“Poznato je da Rusi koriste razne taktike, uključujući i ucjene, iznude i dosluh”, rekao je Schiff, i te taktike će biti fokus istrage.

Dodao je da je kongresna istraga, koja ide tragom istrage FBI, potrebna jer je “američka demokracija bila napadnuta tokom izbora zbog čega je bitno da se razumije što se dogodilo.”

(Kliker.nfo-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku