hamburger-icon

Kliker.info

Novi prijedlog : Federacija od šest kantona i Sarajeva kao distrikta

Novi prijedlog : Federacija od šest kantona i Sarajeva kao distrikta

29 Januara
16:48 2013

U organizaciji Udruženja Pravni institut u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu održana javna rasprava o ustavnim reformama u Federaciji BiH.Udruženje je sačinilo prijedlog reformi za kreiranje novog Ustava FBiH u cilju povećanja funkcionalnosti Federacije i smanjenja troškova ovog entiteta.U prijedlogu reformi, između ostalog, navodi se smanjenje broja kantona sa 10 na šest, čime bi se smanjili troškovi preobimne administracije. U okviru ovog prijedloga, Kanton Sarajevo bi bio uređen kao distrikt,reorganizacijom dijela teritorija FBiH i Republike Srpske, prenosi novinar agencije Anadolija.

Nadležnosti, poput zdravstva, visokog obrazovanja i lokalne samouprave dodijelile bi se Federaciji, a naziv "ostali" promijenio bi se u "nacionalno neopredijeljeni i nacionalne manjine". Radna grupa predložila je i povećanje broja delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH na 68, tj. delegata iz reda ostalih na 17, kako bi se njihov broj izjednačio sa brojem delegata iz reda tri konstitutivna naroda.Član radne grupe Muhamed Mujakić istakao je da je fokus ovog rješenja, kao jedne od opcija koju će oni predstaviti međunarodnoj zajednici u BiH i donosiocima odluka, prije svega političkim strankama, smanjenje broja kantona u FBiH.
 
"Naš prioritet je bio reforma FBiH, mada mi imamo prijedlog o distriktu Sarajevo po uzoru na distrikt Brčko. Pokazalo se da distrikt Brčko veoma dobro funckioniše u multietničkoj sredini. Često se Sarajevu spočitava da nije mutlietnički grad. Ovo rješenje bi zadovoljilo interese svih konstitutivnih naroda, ali i nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih", istakao je Mujakić.Kada je riječ o zdravstvu, Mujakić je podsjetio da svi građani u FBiH nemaju ista prava, ali imaju iste obaveze, te da je to jedna vrsta diskriminacije. Prijedlozima reformi nadležnosti u zdravstvu i obrazovanju bile bi prebačene na entitetski nivo.Mujakić je dodao da se ovim prijedlogom rješava pitanje svih građana FBiH, pa i hrvatsko pitanje."To bi bio način da se nikome ništa ne oduzima, već da se čini funkcionalnijim. U tom kontekstu ide i ujedinjavanje kantona sa hrvatskom većinom, poput Livanjskog kantona i Zapadno-hercegovačkog, gdje je većinski hrvatsko stanovništvo. Mi predlažemo da se ta dva kantona udruže, gdje rješavamo i hrvatsko pitanje i pitanje građana i funkcionisanja Federacije na tom dijelu", kazao je Mujakić.
 
Smanjenje broja poslanika

 
Prof. dr. Mirko Pejanović, koji je prisustvovao današnjoj raspravi, istakao je da se u dokumentu zagovara racionalizacija i reorganizacija Parlamenta FBiH, gdje se zadržava dvodomnost Parlamenta, ali i smanjenje broja poslanika. Pejanović je istakao kako smatra da će ovaj prijedlog dobiti podršku."Kada je riječ o Domu naroda, autori su s razlogom bacili pogled na skupinu građana koji se izjašnjavaju kao ostali i one koji ne žele da se izjasne. Ostaje da se vidi kako to riješiti. U ovoj fazi će biti realno da te skupine građana budu u okviru četvrtog segmenta, a to je zastupnici iz etničkih manjina", kazao je Pejanović, te dodao da će se o tome relevantno moći govoriti nakon popisa stanovništva u BiH.

Pejanović je podsjetio da je Sarajevo, kao gradska cjelina sa pripadajućim okruženjem, u projekcijama mirovnih pregovora bilo zasebna cjelina i zagovarao se distrikt."To nažalost nije prošlo. Zagovaranje ideje distrikta Sarajevo i Posavine biće moguće kada se uđe u projekat cjelokupne izmjene Ustava FBiH i promjene dejtonske strukture države", dodao je Pejanović.Današnjoj raspravi prisustvovali su predstavnici ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, predstavnici ambasade Njemačke u BiH, predstavnici Vijeća Evrope u BiH, predstavnici Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao i brojni profesori i akademici. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku