hamburger-icon

Kliker.info

Novi premijer FBiH pere ruke od demobilisanih boraca

Novi premijer FBiH pere ruke od demobilisanih boraca

01 Aprila
11:56 2007

Vlada Federacije BiH učinila je sve što je bila njena obaveza. U budžetu za ovu godinu predvidjeli smo 70 miliona KM za finansiranje Zakona o pravima demobilisanih boraca, a ostale institucije trebaju ispuniti svoje zakonske obaveze, izjavio je za "Dnevni avaz" Nedžad Branković, federalni premijer. – Najvjerovatnije ćemo se s predstavnicima Saveza demobilisanih boraca FBiH sastati tokom naredne sedmice da bismo se dogovorili kako ostale institucije natjerati da obezbijede novac – kaže Branković.Federalni premijer ističe da će Vlada u narednom periodu formirati fond u saradnji s boračkim udruženjima koji bi trebao ovoj populaciji pomoći da na jednoj adresi rješava svoje probleme. Prema riječima Mehmeda Šišića, predsjednika Saveza demobilisanih boraca FBiH, ova organizacija neće pristati na pritiske čelnika Vlade FBiH da odustanu od protesta.- Sutra zasjeda Dom naroda Parlamenta FBiH i mi ćemo pred delegatima ponoviti ono što smo rekli poslanicima u Predstavničkom domu. Znači, za implementaciju Zakona o pravima demobilisanih boraca FBiH nedostaje još 80 miliona KM. Ko će obezbijediti taj novac nas više ne zanima. Političari su prilikom usvajanja ovog zakonskog rješenja obećali da neće biti problema za njegovo finansiranje, sada je očito da lažu – kaže Šišić
On napominje da Vlada FBiH ima 80 miliona KM koje nisu raspoređene, a to su u petak potvrdili i poslanici Predstavničkog doma za govornicom. – Nezaposleni borci moraju dobiti svoje naknade za vrijeme nezaposlenosti. No, ako se to ne desi, demonstracije su neminovne. Ja mogu lagati sebi, ali ne mogu članstvo koje predstavljam i koje mi vjeruje. Savez će već sutra podnijeti krivične prijave protiv direktora Zavoda za zapošljavanje i Zavoda PIO/MIO, a u utorak protiv predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti – napominje Šišić.

Jurčević: Ne odustajemo od demonstracija
Predsjednik umirovljenika i demobilisanih branitelja HVO-a Ivan Jurčević najvio je da ova organizacija sigurno neće odustati od demonstracija.- Početkom naredne sedmice sastat ćemo se sa čelnicima Saveza demobilisanih boraca FBiH da tačno definiramo datum i mjesto demonstracija – kaže Jurčević.

(kliker.info/avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku