hamburger-icon

Kliker.info

Novi ambasador SAD-a uputio poruku građanima BiH :”Kao unuk slovačkih i skandinavskih imigranata, ponosan sam na raznolikost koja je SAD učinila velikom nacijom”

Novi ambasador SAD-a uputio poruku građanima BiH :”Kao unuk slovačkih i skandinavskih imigranata, ponosan sam na raznolikost koja je SAD učinila velikom nacijom”

15 Februara
16:45 2019

Novi ambasador SAD-a Eric Nelson uputio je uoči svog dolaska u BiH poruku građanima naše države, kazavši, između ostalog, da će SAD nastaviti davati podršku ljudima koji danas rade na izgradnji sigurnije i prosperitetnije zemlje.

“Kao unuk slovačkih i skandinavskih imigranata, ponosan sam na raznolikost koja je SAD učinila velikom nacijom. Također sam ponosan što sam javni službenik koji je prvo predstavljao svoju zemlju kao volonter mirovnog korpusa u Liberiji, a posljednjih 30 godina kao diplomata.

Radujem se posjeti zajednicama širom BiH kako bih se upoznao sa historijom, kulturom i raznolikošću vaše prelijepe zemlje i čuo kakvoj budućnosti se nadate za sebe i buduće generacije.

SAD će nastaviti davati podršku ljudima koji danas rade na izgradnji sigurnije i prosperitetnije zemlje, u kojoj poštovanje vladavine prava i efikasna vlada služe svim građanima BiH. Hvala vam na pažnji i vidimo se uskoro”, kazao je ambasador Nelson.

Podsjećamo, novi ambasador SAD u BiH položio je zakletvu 12. februara. Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine, prenose Vijesti.ba.

Prije imenovanja za ambasadura u Bosni i Hercegovini obnašao je funkciju zamjenika izvršnog sekretara i funkciju direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta.

Prilikom saslušanja pred komitetom za vanjske poslove Senata u oktobru 2018. Nelson je izjavio da će Sjedinjene Države ostati čvrste u podupiranju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te da će zemlju pokušati pomjeriti naprijed.

Eric Nelson služio je u brojnim diplomatskim misijama SAD-a, uključujuči i Njemačku.

Tečno govori španjolski, njemački i talijanski jezik. Obrazovanje je stekao na univerzitetu u Texasu.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku