hamburger-icon

Kliker.info

Nove demonstracije u Chicagu: Ne odustajemo sve do ostavke ili smjene konzula Pećanca!

Nove demonstracije u Chicagu: Ne odustajemo sve do ostavke ili smjene konzula Pećanca!

13 Maja
05:49 2014
BAGI11Bosansko-hercegovačke organizacije  sa sjedištem  u Chicagu  obavještavaju  javnost i pozivaju građane BiH u SAD da prisustvuju   mirnim demonstracijama ispred Konzulata Bosne i Hercegovine na adresi 500 N Michigan Ave, u  utorak, 3 juna 2014,  na kojim će se ponovo zahtjevati ostavka generalnog konzula BiH  u Chicagu  Brane Pećanca i  i savjetnika ambasade BiH u Wasingtonu   Marinka Avramovića.-Mirne demonstracije i govori će se održati  ispred Konzulata u vremenu od 4:15 do 5:00, a  nakon toga je  predviđen  protestni marš  do Soldier Field stadiona gdje će biti  odigrana utakmica  fudbalskih  reprezentacije Bosne i Hercegovine  i Meksika-, navodi se u saopštenju za javnost   bosansko-hercegovačkih  organizacija  i udruženja koje objavljuje portal Chicagoraja.net.
-Nadamo se da će  navijači naše reprezentacije biti glavni nosioci marša kao i svi drugi kojima neće biti teško da hodaju nešto više od jednog sata.Ovim aktivnostima obilježavamo i 31 maj– Dan Bijelih traka i molimo vas da, ako je ikako  moguće,  stavite bjelu traku oko rukava. Bijele trake podsjećaju na 31. maj 1992.  kada su  vlasti bosanskih Srba u Prijedoru,  putem lokalnog radija naredile nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama i da pri izlasku iz kućaca stave bijele trake oko rukava. Nakon toga počelo je ubijanje civila i genocid nad Bošnjacima u tom dijelu BiH-, ističu organizatori demonstracija i protestnog marša.

Organizatori mirnih demonstracija podsjećaju da su   Pećanac i Avramović  na  na proslavi 9. januara, Dana RS u Chicagu ove godine uvredljivo i neprihvatljivo govorili o proteklom ratu u BiH , naglašavajući pritom  da je njihova “domovina” RS u čijem su stvaranju sa ponosom učestvovali.  Navode također da je Predsjedništvo  24. januara  ove godine, povodom pomenutog događaja, održalo vanrednu sjednicu, na kojoj je razmatran opoziv generalnog konzula BiH u SAD-u  Brane Pećanca.  Tada su da podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović glasali su za opoziv generalnog konzula, a član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović glasao je protiv, te nije postignut konsenzus za donošenje odluke.

-Nakon toga građani su odlučili da demonstriraju ispred konzulata i da zahtjevaju ostavku konzula Pećanca i savjetnika Avramovića.Održane su demonstracije 27.  februara 2014., a više  od 2000 građana je potpisalo peticiju za smjenu  pomenutih dužnosnika. Upućeno je i  pismo zamjeniku predsjednika SAD Bidenu  sa zahtjevom da povuče saglasnost Brani Pećancu  za obavljane dužnosti generalnog konzula BiH u SAD.Do smjene ili ostavke generalnog konzula nije došlo, niti do bilo kog izvinjenja naših diplomatskih predstavnika u Chicagu i Washingtonu,   zbog čega smo se odlučili da ponovo organizujemo mirne demonstracije-, navodi se na  kraju zajedničkog saopštenja za javnost   bosansko-hercegovačkih organizacija i udruženja iz Chicaga,   koje je potpisao  saradnik  Bosansko -Američkog instituta za istraživanje genocida i edukaciju(BAGI) Muhamed Begović.  (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku