hamburger-icon

Kliker.info

Nove cijene struje polovinom aprila

Nove cijene struje polovinom aprila

01 Aprila
17:46 2007

Predsjednik Regulatorne agencije za električnu energiju FERK Zdenko Šimunović izjavio je za "Dnevni avaz" da će članovi FERK-a definitivnu odluku o novim, po svemu sudeći, višim cijenama električne energije donijeti na sjednici polovinom aprila.
Ukoliko FERK prihvati zahtjev "Elektroprivrede HZHB", nova cijena struje za domaćinstva u srednjoj Bosni, te Hercegovini bila bi viša za preko 20 posto, a cijene struje za velike kupce, poput mostarskog "Aluminija" i "Mittal Steela" iz Zenice, ble bi više za 33,33 posto.
– Na osnovu odgovarajuće dokumentacije i proračuna, mi ćemo donijeti odluku o zahtjevu "Elektroprivrede HZHB". Pri donošenju odluka imat ćemo u vidu i socijalnu situaciju u društvu – rekao je Šimunović.
Generalni direktor "Elektroprivrede HZHB" Vlado Marić očekuje da će FERK prihvatiti njihove zahtjeve za povećanje cijena struje. Kaže da je to realno, jer je došlo do povećanja cijena struje na svjetskom tržištu, koju oni uvoze. Marić je također kazao da se nove cijene struje za domaćinstva neće primjenjivati, bez obzira da li će FERK donijeti više tarife.
– Iako insistiramo na tome da se tarife utvrde, uz suglasnost Nadzornog odbora EP HZHB i Federalnog ministarstva energije, mi smo od FERK-a tražili da se odloži primjena viših cijena za domaćinstva do 1. januara 2008. godine, dok Vlada FBiH ne donese program socijalne zaštite – rekao je Marić.

(dnevni avaz)


 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku