hamburger-icon

Kliker.info

Novalić i Cvijanović u Doboju : Prioritet ekonomske reforme, uskoro zajednička sjednica dviju vlada

Novalić i Cvijanović u Doboju : Prioritet ekonomske reforme, uskoro zajednička sjednica dviju vlada

11 Aprila
16:36 2015

doboj2Premijeri Federacije BiH i Republike Srpske Fadil Novalić i Željka Cvijanović istakli su danas u Doboju da je prioritet entitetskih vlada socijalno-ekonomske reforme te da će raditi na ujednačavanju praksi i procedura u ekonomskoj sferi.Nakon dvosatnog sastanka, federalni premijer Novalić je u izjavi novinarima najavio da će  uskoro biti odžana i zajednička sjednica dvaju vlada.

Kazao je da bi ta zajednička sjednica trebalo da bude održana za mjesec do mjesec i po dana.
– Razgovarano je o harmonizaciji naših poteza,  jer su problemi koje imamo isti, pa bi i rješenja mogla biti ista – kazao je premijer Federacije BiH.
Bilo je riječi i o pripremama za sastanak s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), naredne sedmice u Washingtonu.

Od MMF-a se, kako je navedeno, očekuje daljnja finsijska potpora za BiH.
– Radi se o otvaranju “vrata” za neke nove, bolje aranžmane, koji bi rasteretili pritisak tekućih bilansa – kazao je Novalić.

I premijerka RS-a Željka Cvijanović je naglasila da entiteti žele da harmoniziraju propise kako ne bi odudarali u ispunjavanju postavljenih uvjeta te je uvjerena da će i MMF izraziti razumijevanje i po pitanju određenih vremenskih rokova kod novih aranžamana.

– Želimo da ujednačimo prakse i da imamo iste procedure te da nam se preduzeća registriraju na isti način i da možemo na isti način da pratimo njihov životni vijek, kao i da imamo upravu koja će dati iste rezultate – navela je Cvijanović.

Zakonska rješenja

Entitetski premijeri su razgovarali i o načinima da radno-pravno zakonodavstvo bude bolje uređeno, čime neće biti umanjena radnička prava, a želi se bolje urediti i poslovno okruženje, s ciljem stvaranja bolje ekonomske situacije. Cvijanović je precizirala da će nadležne radne grupe raditi na nekim zakonskim rješenjima koja će biti identična za obje vlade.

Razgovarano je o modernizaciji javne uprave, u kojoj neće biti otpuštanja radnika, već će, kaže ona, biti ograničen fond plaća, a penzioniranje radnika neće automatski značiti novo zapošljavanje, već samo u slučaju velike potrebe. Vlada RS-a, kaže Cvijanović, već radi i na novom zakonu o stečaju, koji ne bi nužno vodio u likvidaciju preduzeća te kojim bi bili smanjeni  rokovi trajanja stečajnog postupka, ali i izvršena i kontrola nad radom stečajnih upravnika.

Na sastanku je dogovorena i razmjena iskustava o još nekim oblastima, a RS je već neka rješenja preuzela iz FBiH, kao što je ukidanje oporezivanja dividende.

– Mislim da smo na dobrom putu i da nam u prvom koraku pet-šest zakonskih rešenja bude identično – rekla je Cvijanović i najavila da će se nakon toga raditi i na drugim zakonima što je, kaže, potreba za funkcioniranje dva entiteta. Ovo je prvi sastanak entitetskih premijera u ovom sazivu, a nastavljen je i nakon obraćanja novinarima.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku