hamburger-icon

Kliker.info

Nova vlast u BiH tek na proljeće?

Nova vlast u BiH tek na proljeće?

13 Decembra
06:45 2006

Ako bi najjače parlamentarne stranke ovaj tjedan postigle dogovor o postizbornim koalicijama, nova vlast ne bi se, po najoptimističnijim prognozama, mogla uspostaviti niti do kraja siječnja 2007. godine. Kako se čini, osim verbalnih istupa pojedinih stranačkih čelnika "tko s kim", konture nove koalicijske vlasti tek će, po posljednjim prognozama, biti jasne u proljeće sljedeće godine.
Međustranačke podjele vlasti, osim Republike Srpske, gdje dominira Dodikov SNSD, izražene su na svim razinama vlasti. Na državnoj potencijalni koalicijski partneri kose se oko mjesta novog predsjedatelja Vijeća ministara i "atraktivnih" državnih ministarstava. Na razni Federacije još se ne nazire novi sastav Doma naroda koji treba birati nove ministre i premijera u federalnoj Vladi.

Za takvu pat poziciju u Federaciji BiH krivi su međustranački sukobi na razini županija. Samo je Skupština Kantona Sarajevo do jučer bila jedina u Federaciji BiH u kojoj je konstituirana vlast. Po posljednjem izvješću Središnje izborne komisije BiH, osim Sarajevske, pozitivnih pomaka u konstituiranju nove skupštine ima samo u Srednjobosanskoj i Tuzlansko-podrinjskoj županiji.

Zbog sukoba između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, iako su imali utemeljiteljske sjednice, konačni sastav županijskih skupština nije poznat niti u tri većinski hrvatske županije, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj županiji. Problem je izbio oko liste zastupnika koje su spomenute skupštine predložile u Dom naroda Federacije BiH, a Središnje izborno povjerenstvo zbog kršenja zakonske  procedure naknadno odbilo prihvatiti.  Ako se uzme u obzir iz više izvora provjerena informacija da se za mandat zastupnika u županijskim skupštinama nudi golem novac u takvom političkom rašomonu, pod znakom upitnika ostaje tko u tim županijama preuzima vlast, je li koalicija stranaka prevođena HDZ-om 1990. ili koalicija prevođena HDZ-om BiH. Konstituiranje vlasti u BiH usporili su međustranački sukobi unutar SDA, gdje je Sulejman Tihić konačno dobio povjerenje većine članova stranačkog Predsjedništva.
Tihićevim reizborom pod znakom je upitnika i formiranje koalicije sa Strankom za BiH, čiji su ga pojedinci cijelo vrijeme pokušavali srušiti kako bi u SDA-u dobili kooperativnijeg koalicijskog partnera. Posljednje vrijeme prozivaju se članovi Predsjedništva da sukladno svojim mandatima požure konstituiranje postizborne vlasti, ali je upitno koliko oni mogu svojim autoritetima nastalu pat poziciju riješiti.

 


(Večernji list)

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku