hamburger-icon

Kliker.info

Nova strategija Asadovih snaga: Propaganda protiv Sirije upotrebljena kao klopka za pobunjenike

Nova strategija Asadovih snaga: Propaganda protiv Sirije upotrebljena kao klopka za pobunjenike

06 Januara
06:16 2013

Odpočetka druge faze ‘operacije zauzimanja Damaska’ od strane pobunjenika, informacije koje su stizale s terena su bile proturječne. Tvrdilo se kako su naoružani pobunjenici zauzeli strateški važna uporišta u sirijskom glavnom gradu, dok se u drugim izvješćima navodi kako su vladine snage ‘uvukle pobunjenike u smrtonosnu zamku i nanijele im teške gubitke u ljudstvu’. Dva tjedna poslije tih događaja, polako se dizala magla i postalo je jasnije o čemu se zapravo radilo.Po svemu sudeći, tijekom ‘invazije’ naoružana opozicija, a posebice Jabhat al-Nusra, je pretrpjela teške gubitke. As-Safir, služeći se vjerodostojnim izvorima, piše: ‘Sirijsko vodstvo je tjednima bio upoznat s planom pobunjenika, te kako će pokrenuti napad na Damask, te kako mobilizira na tisuće boraca svih nacionalnosti u tu svrhu.

Plan je predviđao zauzimanje gradova Haraste i Dume, koji su im trebali poslužiti kao uporišta iz kojih će pokrenuti sveopći napad na Damask. Pobunjenici su namjeravali zauzeti i grad Jaramanu, a atentatima i terorom su najprije pokušali iz njega i okolice protjerati civile. Na savjet i u suradnji sa stranim sigurnosnim službama, sirijska vojska razradila je strategiju suprostavljanja pobunjeničkom napadu, koji je trebao započeti prvu subotu u prosincu 2012. Ključni elementi strategije sirijske vojske su bili – započeti odmah bitku protiv pobunjeničkih skupina svugdje gdje je to moguće, a obavezno prije datuma kojega su one odredile, raširiti bojišnicu i zadati im fatalni udarac’.Nedavno je ruski tjednik, Argumentij Nedelij, objavio kako je ‘sirijska vojska uspjela prva pokrenuti napad protiv pobunjenika, razbijajući ih u manje grupe, a sve uz pomoć ruskih sigurnosnih službi, koje su Bashara al-Assada savjetovale kako to učiniti’.

Priprema klopke za pobunjenike               Nekoliko dana ranije je sirijska vojska održala taktičke vojne vježbe, na savjet savezničkih sigurnosnih službi, služeći se slijedećim scenarijem: ‘Strateški važno oružje mora biti uklonjeno iz skladišta i tako dati dojam kako ga se prebacuje na sigurniju lokaciju. U međuvremenu će sateliti, posebice američki, primijetiti aktivnosti sirijske vojske. To je uznemirilo međunarodnu zajednicu, koja je pretpostavljala kako se sirijska vojska priprema za korištenje posebnog naoružanja, a mediji su izvještavali o mogućnosti uporabe kemijskog oružja. Neprijatelji vlasti u Damasku su sami doprinijeli provedbi Assadovog plana svojim medijskim napisima koji su zazivali vojnu intervenciju ili barem jak pritisak na vlasti u Damasku, zbog kojega bi pristale i na minimalne političke ustupke. Na kraju je propaganda oko kemijskog naoružanja samo odmogla pobunjeničkim skupinama, jer je negativno utjecala na njihovu učinkovitost na terenu’.

Ostali izvori navode kako je dio plana bilo i širenje lažnih informacija o nestabilnosti i neslozi u redovima sirijske vojske, koja je trebala braniti Damask. Stizale su i informacije kako je sirijska vojska pred rasulom, te kako su strateški važna mjesta u Damsku pala u ruke pobunjenika i da su sve učestaliji slučajevi dezertiranja u redovima Assadovih snaga. Sve te vijesti su učinile da se pobunjenici približe predgrađima Damaska i da započnu preuranjen napad na vladine snage. Glasine koje su širile vladine snage, ponukale su pobunjenike da pokrenu trenutni napad na prijestolnicu.Šireći glasine o rasulu sirijske vojske u Damasku, pobunjenici su u brzom napredovanju u nekoliko dana i bez ikakvog otpora zauzeli pojedina mjesta koja je sirijska vojska napustila. Taj taktički manevar je stvorio prazninu među pobunjeničkim skupinama i onemogućio im pravovaljanu opskrbu svim potrebitim materijalom za vođenje ratnih operacija.

The Independent piše: ‘Sirijske vlasti proteklih tjedana primjenjuju novu strategiju. Povlače svoje snage iz neobranjivih uporišta, kako bi ih koncentrirale u Damasku i ostalim strateški važnim gradovima u zemlji’. To povlačenje je krajem prosinca omogućilo sirijskoj vojsci da pokrene kontraofenzivu i da potisne pobunjenike iz predgrađa Damaska. Sirijske vlasti su time poboljšale svoju poziciju u pregovorima. The Independent citira jedan izvor iz Damaska, koji potvrđuje kako su vlasti ‘odabrale strategiju koja ne predviđa obranu isturenih uporišta, bez strateškog značaja’. Također navodi kako su pobunjenici stekli krivi dojam da je ‘Assadov režim pri kraju’. Iz tog razloga su pokrenuli napad dva dana ranije nego što je bilo predviđeno, u četvrtak 29.novembra, upravo kako je sirijska vojska predviđala.

U "zauzimanju Damaska" pobunjenici postupali kako su predvidjele ruske i iranske sigurnosne službe, te zbog toga desetkovani

U početku napada su sve komunikacije u zemlji bile prekinute i tako dovele pobunjenike u neugodnu situaciju, kojom su bili zatečeni, ako ne i šokirani. Nisu bili u mogućnosti primati obavijesti što se događa na drugim bojišnicama. Napad na Damask, krajem novembra i početkom decembra, bio je najveći od početka sirijske krize. Pobunjeničke skupine su ušle u klopku, koju su im postavile snage regularne sirijske vojske, a koje su u cijelosti postupale po savjetima ruskih i iranskih sigurnosnih službi. U  početnoj fazi je sirijska vojska bombardirala teškom topničkom paljbom pobunjeničke položaje, te uspjela razbiti pobunjeničke postrojbe u manje skupine na širem području.

Potom je pokrenula pješački napad, duž cijele linije bojišnice, od istoka do zapada. Pobunjenici su se povukli na 40 km od Damaska, a bili su udaljeni 20 km od svojih linija opskrbe, te su bili prisiljeni na povlačenje ka Harasti i Dumi, gdje ih je dočekala vatra vladinih snaga. Upravo onako kako su sirijski zapovjednici predvidjeli. Žestoki sukobi su se vodili na frontu Ghouta, u istočno od Damaska. Borbena moć pobunjenika se istopila prije no što su uspjeli doći do zračne luke, a posebice u borbama u gradovima Haran al-Awamidu, al-Delbi, Sakki, Deir al-Asafiru, al-Malihi, Babili, Damiru, al-Hujairi e Khan al-Sheiku.Bitka se okončala u Darayi, gdje je ubijeno na stotine pobunjenika, od kojih mnogi uopće nisu ni bili Sirijci. Prema mnogim izvorima, broj mrtvih među pobunjeničkim skupinama je mnogo veći od broja kojeg službeno u svojim izvješćima objavljuje ‘Slobodna sirijska vojska’ i mediji. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku