hamburger-icon

Kliker.info

Nova koalicija : SDA, Stranka za BiH i Šešeljevi četnici otjerali Samiru Avdić

Nova koalicija : SDA, Stranka za BiH i Šešeljevi četnici otjerali Samiru Avdić

13 Februara
08:21 2009

Priča o izboru predsjednik Skupštine opštine Bratunac i njegovog zamjenika na najbolji način ilustruje nepodnošljivu situaciju u ovoj zemlji. Krenimo redom.Nakon lokalnih izbora u oktobru prošle godine, za predsjednika Skupštine opštine Bratunac izabrana je Samira Avdić iz SDP-a. Radi se o najboljoj studentici i apsolventici Ekonomskog fakulteta u Tuzli. Ona je iz Bratunca, imala je pet godina kada je rat počeo i s porodicom je protjerana iz svog rodnog mjesta. Napustila ga je tako što su je njeni iz Bratunca iznijeli u sepetu! Bez obzira na sve, Samira Avdić se vratila u Bratunac.Međutim, već 20 januara ove godine na zasjedanju Skupštine opštine, Avdićeva je smijenjena s tog položaja. Za njenu smjenu glasali su odbornici iz SNSD-a, koalicije SDA-Stranka za BiH, Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i PDP-a i to bez ikakvog razloga i posebnih objašnjenja. Jednostavno, Avdićeva im je smetala zato što je član SDP-a i zbog ambicioznih planova i programa koje je javno saopštila i namjeravala realizovati u svom Bratuncu.

Dobili zaposlenje

Prije dva dana, za novog predsjednika Skupštine opštine Bratunac izabran je Ćazim Jusupović iza kojeg stoje SDA i Stranka za BiH, a za zamjenika Vojin Pavlović, član Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja. Time je, na opšte zaprepaštenje, Samiri Avdić upućena poruka da u Bratuncu nema šta tražiti. Kako saznajemo, ona se neće predati i nastavit će da se bori za svoje rodno mjesto.Ko su Jusupović i Pavlović koji će ubuduće profesionalno obavljati dužnosti, iako su u prošlom sazivu i predsjednik SO i njegov zamjenik bili volonteri? Obojici im je zajedničko što su bili nezaposleni. Iz Biroa za zapošljavanje u Bratuncu, gdje su godinama bili prijavljeni, saopšteno je da je Jusupović navodno mašinbravar, a Pavlović nekvalifikovani radnik sa završenom osnovnom školom.Napokon ćemo dobiti stalno zaposlenje – kazali su Jusupović i Pavlović  nakon što su izabrani za čelnike opštine.Treba li posebno naglasiti da bratunački slučaj najbolje pokazuje sav jad i bijedu ove zemlje i do koje mjere su pojedine stranke spremne ići u borbi za vlast, brutalno gazeći mlade ljude.

Nacionalistička vlast je vladavina najgorih

– Srpski nacionalisti mogu sarađivati jedino s onima koji nisu najbolji među Bošnjacima, dok bošnjački nacionalisti s druge strane žele imati posla samo s onakvima kakvi su i sami među Srbima – saopćio je jučer SDP, komentarišući bratunački slučaj.

– Saradnjom sa Srpskom radikalnom strankom Vojislava Šešelja, SDA pokazuje svoj pravi odnos prema bošnjačkim žrtvama u etničkom čišćenju i genocidu počinjenom nad nesrpskim stanovništvom Bratunca. SRS i dalje zagovara politiku koja je u aprilu 1992., između ostalog, rezultirala pokoljem u zgradi osnovne škole „Vuk Karadžić“ i masakrom u Glogovi, a 1995. masovnom egzekucijom Bratunčana koji su do tada preživljavali u Srebrenici. Pakt koji je u Bratuncu sklopila sa četnicima, demonstira da je SDA i danas očito više zainteresirana za komadić vlasti umjesto za boljitak malobrojnih bošnjačkih povratnika koji tamo ostaju ne zahvaljujući nego usprokos njihovoj politici. Bez obzira na sve, SDP će i dalje, kako u Bratuncu tako i u cijeloj BiH, biti glavna brana i prepreka svim zločincima, nacionalistima i kriminalcima u njihovim pokušajima da ovu zemlju vrate iz 21. u srednji vijek – stav je SDP-a.  (Kliker.info-San)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku